Mental förberedelse har betydelse. Det är känt från många olika situationer i livet. Rätt tankar gör skillnad. Har jag som kristen några bra mentala resurser som kan påverka min sommar? Speciellt om sommaren kanske inte blir så fantastisk som jag tänkt mig.


Om man har höga förväntningar på sommaren och ser mycket fram emot vad som ska hända så kan det bli väldigt bra – eller ännu större besvikelse. Alla delar inte denna förväntan, men de flesta kan nog känna igen sig i att ha orimligt höga förväntningar för sommaren ibland.

Påverkas sommaren av min kristna tro?

Mycket blir annorlunda om man är kristen. Inte minst vetskapen om förlåtelse gör skillnad. Dessutom kan vi möta motgångar med hoppet om den kommande tidsåldern. Detta perspektiv har hjälpt lidande kristna människor att uthärda de värsta saker. Det ger en dålig sommar nytt perspektiv. Samtidigt så förändras inte det grundläggande mänskliga. Det som tydligast skiljer människor åt är vilka tankar och förhoppningar man väljer att mata sig med. Det är en konst både kristna och icke-kristna kan lära sig. Ändå ger Bibeln oss ytterligare en dimension i detta och överöser oss läsare med både realistiskt men också optimistiskt tankegods.

Lycka vinns genom att tjäna andra och att vila finns bara om det kombineras med arbete.

Allt har han gjort skönt i sin tid, står det i Predikarens bok (3:11). Lycklig den som upptäcker det på en campingplats, en regnig dag i juli! Vidare säger den att motgångar kan vara till välsignelse. Genom honom [Jesus] har vi också tillträde till den nåd som vi nu står i, och vi jublar i hoppet om Guds härlighet. Men inte bara det, vi jublar också mitt i vårt lidande, eftersom vi vet att lidandet ger tålamod, tålamodet fasthet, och fastheten hopp. (Rom 5:2-4) Det ger perspektiv på ett sommarjobb där man utmanas av svåra kollegor eller känner sig osäker i uppgiften. Nåden från Gud övertäcker både mina och min omgivnings misslyckanden och har förmågan att omforma lidanden till nya sidor i min personlighet såsom tålamod, fasthet och hoppfullhet. Det är spännande att gå utmaningar till mötes om man har det perspektivet. Orden från Jes 43:4 Eftersom du är dyrbar i mina ögon, högt aktad och älskad av mig, hjälper oss att se vårt sanna värde i en värld där vi hysteriskt försöker vinna uppmärksamhet med snyggast kropp och brunast solbränna.

Det är lätt att vi tar semester också från bibelläsning och gudstjänstbesök under sommaren. Därmed förlorar vi också tillgången till de tankar Gud vill mata oss med för att ge oss en bra sommar.

Vad kan jag göra för att påverka min sommar?

Gud har gett oss kreativa förmågor och förtroende som vi ska använda för att forma våra liv. Sommaren innebär många veckor där vi kan välja betydligt mer än i vardagen. Det ger utrymme till att upptäcka nya sidor av vår kreativa förmåga och möjlighet att forma vårt liv. Gud ger oss modellen av att arbeta och skapa sex dagar och vila under en dag. När Jesus skulle kunnat vara huvudperson på en fest väljer han att blir tjänare och tvättar lärjungarna fötter. Han visar att lycka vinns genom att tjäna andra och att vila bara finns om det kombineras med arbete.

Det är en bra modell för sommaren. Se dina förmågor och använd det till arbete. Förakta inte slitsamt och tråkigt arbete. Dels så vinner du välsignelse i pengar och dels så skapas en glädje när man tjänar andra människor och gör gott för samhället. Genom arbete får du uppleva en annan växling mellan trötthet och vila än den som finns i skolans vardag. Den som bara vilar är alltid trött men den som arbetar njuter sin vila och blir pigg.

Om du inte fått ett sommarjobb kan du ändå vara kreativ. Vårda en trädgård, jobba ideellt på ett barnläger, motionera i naturen eller skriva låttexter.  

Det är på sommaren det händer

Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn, men om det dör, bär det rik frukt (Joh 12:24) Detta händer hela tiden under sommaren i naturen. Oansenliga frön landar på jorden, sköljs med vatten, slår rot och växer upp till vackra blommor. Allt börjar i oansenligheten. Så är det med våra liv också – trots att vi i efterhand bara minns blommorna och berättar om de lyckliga resultaten. Om man hoppar över det nakna fröstadiet blir det ingen blomma. Den som vågar möta sommarens relations- och jobbutmaningar och gör det i bön och förhoppning till Gud kommer få se blomningen. Det Gud skapar genom vår trohet, arbete och vila är en blomningstid som sträcker sig över längre tid och skapar en glädje som kommer fler än oss själva till del.
Det gör alltså skillnad att möta sommaren tillsammans med Jesus.

Foto: pixabay.com
Daniel Engelbrekt och Daniel Ringdahl
Daniel Engelbrekt är lärare vid Strandhems bibel- och lärjungaskola i Örkelljunga. Daniel Ringdahl är gymnasielärare samt predikant i Roseniuskyrkan i Stockholm. Tillsammans utgör de Aktuellt-redaktionen som i varje nummer tar upp och belyser aktuella ämnen.
DELA
Föregående artikelDags att vila!
Nästa artikelGud vill ha hela ditt liv