– hur kan man som kristen tänka om det?
Dags för fotbollsfest!? Vart fjärde år arrangeras Fotbolls-VM och det brukar vara en höjdpunkt för många. Men i år har festen på ett extra påtagligt sätt en bitter smak. Mängder med dödsfall, brist på mänskliga rättigheter och köpt publik – det här känns allt annat än festligt.
Alldeles snart börjar fotbolls-VM i Qatar och många av oss ser fram mot händelsen med lite blandade känslor. Det är givetvis udda att spela fotbolls-VM i november-december när alla ligor är igång men den illa valda tidpunkten påminner om alla problem som har omgärdat det aktuella mästerskapet.
Skälet till att turneringen spelas i vinter är främst att det är för varmt i Qatar på sommaren. Med tanke på hur omständigt det är att störa de nationella och internationella ligornas spelscheman hade det normala varit att inte tilldela ett land världsmästerskapen om förhållandena inte är tillräckligt bra, men FIFA har haft stora korruptionsproblem under en lång tid och det här mästerskapet är inget undantag.
6500 dödsfall
Det som har fått mest uppmärksamhet i media de senaste åren är alla gästarbetare som har arbetat med att bygga upp arenorna. Qatar saknar arenor och dylikt för att kunna ta emot ett evenemang av den här storleken och man har behövt bygga oerhört mycket för att vara matchredo i vinter.
6500
Minst så många arbetare har dött i arbetet inför VM.
Förhållandena på arbetsplatserna har granskats under lång tid och funnits vara usla. Arbetarna har tagits från omkringliggande länder och de har inte fått adekvat betalning, säkerhet, ledighet m.m. och dödsfallen har varit många. I februari 2021 publicerade den brittiska dagstidningen The Guardian en artikel där de granskade dödsolyckorna bland gästarbetare i Qatar sedan landet vann rätten att stå värd för världsmästerskapet. Man konstaterade att fler än 6 500 arbetare, från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka, har dött i arbetet under det senaste decenniet. Dessutom har Qatar, som en strikt muslimsk nation, stora problem med andra grundläggande mänskliga rättigheter.
Köpt publik
De senaste dagarna har media rapporterat om att värdnationen “köper” publik från andra länder, i utbyte mot positiva inlägg i sociala medier. Förhoppningen är att med sådana inlägg överrösta kritiken mot landet. Det kallas “sportswashing”, att med idrottens hjälp “tvätta” sin image ren.
Mot strukturell synd behövs gemensamma krafter och inte minst modiga individer på strategiska positioner.
De här stora internationella arrangemangen påminner om hur brusten världen är och hur stor makt pengar har. De visar oss en sida av synden som är mer komplicerad än våra enskilda val och handlingar. Ondskan i världen har också formen av ett maskineri, vars kugghjul kan mala ner den lilla människan. Även om många kritiska röster har höjts från diverse landslag har inga länder valt att bojkotta mästerskapet, vilket också det visar på hur svårt det är när etiska principer ställs mot pengar och inflytelserika organisationer som FIFA.
Vad kan man göra?
Hur hanterar vi det kommande mästerskapet som kristna? Som individer kan vi fundera över om vi ska se matcherna. Men rent krasst kan ingen av oss åstadkomma den förändring som behövs här och nu bara genom att lägga ner fjärrkontrollen. Mot strukturell synd behövs gemensamma krafter och inte minst modiga individer på strategiska positioner. En VD eller marknadsföringschef på ett multinationellt företag som kan säga: “Nej, vi sponsrar inte det här.” En fotbollsspelare som säger: “Jag offrar en av min karriärs tre-fyra chanser att spela VM.” Eller någon som viger sitt liv åt att arbeta med sports management och förändra strukturerna inifrån. Det kräver mod, skicklighet och tålamod, och inte sällan svåra etiska dilemman på vägen fram till den plats där man kan göra skillnad.
Men även “den lilla människan” kan göra skillnad i sitt arbete och sin vardag. Ett mästerskap av den här storleken kräver oerhört många inblandade och även om det kanske inte är realistiskt att alla arbetstagare skulle strejka så kan var och en bidra till en mänskligare, ärligare och bättre miljö omkring arrangemanget.
Bitter eftersmak
Ska man då se Fotbolls-VM i år? Det är upp till var och en att avgöra och det finns nog inget självklart rätt och fel i den frågan. För vår del kommer vi kanske se någon enstaka match men mer troligt prioritera annan sport och andra program, och om vi ser någon match kommer det inte vara utan en besk eftersmak.