– hur kan man som kristen tänka om det?

Många ungdomar lider av en negativ självbild för att de inte når upp till de skönhetsideal som finns på Instagram och andra sociala medier, men Guds ord presenterar ett annat perspektiv.

”Spegel, spegel på väggen där. Säg vem som vackrast i landet är.” Ramsan från sagan Snövit är välkänd men idag frågar vi inte en spegel utan sociala medier om vem som är snyggast. Människor har i alla tider velat vara vackra men tiden, resurserna och förmågan till att arbeta på vårt utseende har varit begränsade till samhällseliten – fram till andra halvan av 1900-talet.

Från omslaget in i vardagsrummet

När jag växte upp kom kroppsidealen huvudsakligen från sport och TV. Idag drivs de av influencers via sociala medier. För 20 år sedan redigerades ansiktena på omslagen till livsstilsmagasin och vi pratade om ”photoshoppade” ansikten. Nu är de korrigerade i sociala medier-appar och de retuscherade ansiktena har kommit att kallas för ”Instagramansikten”.

En viktig skillnad mellan ett redigerat omslagsfoto och en retuscherad Instagrambild är att medierna förmedlar olika typer av närhet mellan mig och den fotade. Ett omslags-ansikte går att hålla ifrån sig eftersom det är så ovanligt att få bli plåtad. Sociala medier är annorlunda. Influencern blir som en vän som låter mig följa med in i dennas vardagsliv. Det är mycket lättare att knyta an till den personen än till människan på omslagen, och medan omslagsbilderna byts ut kanske en gång i månaden uppdaterar influencern sitt instagramflöde många gånger om dagen.

Konstant fulhet

SvD skrev i januari om Instagramansiktet och hur unga (tjejer) kommer med en retuscherad bild på sig själva till en plastikkirurg och vill bli opererade för att likna bilden. Många går med en konstant känsla av att vara fula, och det är inte så konstigt när vi ständigt matas med korrigerade bilder. Det är samma mekanismer som om jag hela tiden provar kläder som är alldeles för dyra för mig. Givetvis kommer de kläder jag faktiskt har råd med då att kännas fula och tråkiga.

Gud har skapat vår kropp och älskar den

Fram tills nyligen har det varit stor skillnad mellan accessoarer och ansikten. Det har gått att spara ihop till en dyr jacka eller väska men sitt ansikte har man fått leva med. Det extraordinära med Instagramansiktet är att plastikkirurgin har blivit så mycket mer lättillgänglig att det faktiskt är möjligt för oss att förändra vårt utseende. Vad gör vi åt det?

Längtan efter bekräftelse

För det första måste vi tänka nyktert på saken. De flesta som har sparat ihop till ett drömköp vet att glädjen är övergående. Den är inte meningslös men tillfällig, och vinsterna kan inte mätta vårt begär utan flyttar bara fram gränserna. Det finns inget som säger att det skulle vara annorlunda med utseendet. Egentligen vet vi det, för problemet sitter inte på utsidan utan på insidan. Det som får mig att längta efter dyrare kläder är för det mesta inte att jag saknar kläder utan att jag längtar efter bekräftelse, status, att bli åtrådd, och den känslan försvinner inte bara för att man matar den.

Kroppen en Guds gåva

För det andra måste vi förstå skillnaden mellan våra kroppar och materiella ting. Vår kultur lär oss att betrakta kroppen som vilken vara som helst medan till exempel buddhismen ser kroppen som ett fängelse för själen. Bibeln däremot förklarar att den fysiska kroppen är Guds gåva och en del av vår likhet med Gud. Gud har skapat vår kropp och älskar den.

Guds perspektiv

För det tredje får vi be om att få se oss själva med Guds ögon. Psaltaren är en bra utgångspunkt. Bevara mig som din ögonsten, beskydda mig i dina vingars skugga står det i Psaltaren 17, och David skriver i Psaltaren 139: Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Underbara är dina verk. Det är inte lätt att göra sig fri från känslan att vara fel och ful, när tanken väl har fått fäste, men Gud vill ge oss nya perspektiv, sina perspektiv.

Skönhet som kan förändra världen

Jakten efter det vackra och fulländade är förståelig men bedräglig. Vi är biologiska varelser i en fallen värld och bilden kommer alltid vara bättre än verkligheten. Men vårt värde sitter inte i det yttre utan i den fullkomliga betraktarens ögon och han, Herren Gud, säger om dig och mig: Eftersom du är dyrbar i mina ögon, högt aktad och älskad av mig, ger jag människor i ditt ställe, folk i stället för ditt liv (Jes 43:3) och i Ordspråksboken 31:30 står det: Charm är bedräglig och skönhet förgänglig, men prisas ska den kvinna som vördar Herren. Den skönheten kostar ingenting och är jämlikt öppen för man och kvinna, gammal och ung, rik och fattig. Det är en skönhet som kan förändra världen.