– Hur kan man som kristen tänka om den?

Jul, jul, strålande jul, glans över vita skogar… Julen är här och lyser frid på jorden… Stilla natt, heliga natt, allt är frid… Kontrasten mellan stillheten i julsångerna och kaoset i julkommersen i samhället blir bara större. Hur ska man lyckas fira jul på ett sunt sätt?

Snart är det äntligen jul igen. Vad har du för önskningar inför julen? Vad måste finnas med för att det ska kännas som en bra jul för dig? Julen är så laddad med förväntningar att man kan förundras över att julen orkar göra comeback varje år. En annan hade inte orkat sticka ut hakan av rädsla för att göra världen besviken – lika bra då att ställa in redan från början. 

Förhoppningar eller oro

Många bär på en pirrande känsla från barndomen som säger oss att julen är spännande, och att den ska ge oss lycka och överraskningar. Vi bär också på föreställningar om en jul med skratt och gemenskap – inte sällan är de bilderna starkt präglade av alla julfilmer som är så romantiska. Men för vissa är julen inte alls en tid av förväntan utan av oro, rädsla och sorg. Kanske har familjen gått sönder och man slits mellan sina två föräldrar. Kanske oroar man sig över att de vuxna ska dricka för mycket. Kanske oroar man sig för att ens ekonomi inte ska klara julklapparna och maten och allt annat som ska betalas för under julen.

Den kultur vi lever i har inte som mål att fostra oss till gudslikhet.

Den som är kristen vet – åtminstone med huvudet om än inte alltid i hjärtat – att julen är mycket mer än maten, överraskningarna och stämningen. Julen är framför allt tiden då vi firar att Gud visade sin överväldigande kärlek till oss genom att bli människa i Jesus Kristus. Men det är väldigt lätt att vårt julfirande invaderas av den omgivande kulturens julbudskap.

Mammons högtid

Julen är en hysterisk tid i samhället. Sångaren Lars Winnerbäck beskriver det ironiskt i sin julsång ”Julgröten”: ”Det sjungs en sång inatt om ljus i vintertid/ Hysterisk julefrid/…/ En stressad mamma som har skinkan full av jul/ blir rädd att släkten kanske inte har så kul/…/ Det går en sägen om att önska sig nånting/ och pengar far omkring/ Vad gör det mammon om nån utgjuter sin galla?” 

Men i år kommer köphysterin att tvingas tillbaka. Vi har vant oss vid att handeln slår rekord år efter år i samband med Black Friday och jul, men på grund av det rådande ekonomiska läget spås handeln minska 2023. Redan nu vet vi att den totala försäljningen under Black Week minskade med 2,2 % även om försäljningen under själva fredagen ökade med 2,4 % jämfört med 2022, och enligt siffror från Statistiska centralbyrån befinner sig Sverige i en lågkonjuktur vilket innebär att ekonomin krymper.

Tid för omprioritering

Detta behöver inte tolkas som ett tecken på att människor har blivit frommare och värdesätter annat än konsumtion i jul utan har nog mer att göra med inflationen och de stigande priserna samtidigt som bostadslånen har ökat markant. Men i snålare tider tvingas man tänka efter och prioritera hårdare bland sina utgifter, och det behöver inte vara dåligt.

Oavsett hur vårt individuella köputrymme ser ut bör vi fundera över hur vi vill fira julen, vad vi vill prioritera och vad vi vill ska uppta vår tid, vår gemenskap och våra tankar. Det är så lätt att högtiden invaderas av alla andras åsikter om hur en jul ska vara, och den kultur vi lever i har inte som mål att fostra oss till gudslikhet. Men den som vill tillhöra Jesus får öva sig i att planera julen så att den handlar om honom. Visst får vi ge gåvor till varandra – det är ju en påminnelse om Gud som har gett oss den största gåvan, sin son – men vi bör inte glömma bort missionen, vår kristna gemenskap och välgörenhetsorganisationer. Prioritera klapparna så att du har råd att ge något till dem som har ännu mindre.

Julens huvudperson

Och planera din tid i jul. Vi behöver tid för fysisk vila, men framför allt behöver vi tid för Guds ord. Det är ju han som är ”the reason for the season” som klyschan säger. Prioritera dina andaktsstunder för dig själv eller med familjen, prioritera gudstjänster, prioritera julmusik som lyfter fram Jesus och läs en bok som låter din tro fördjupas. Gud har blivit sann och verklig människa för att återföra oss till Gud. Låt oss bli funna av honom i jul. Där finns den verkliga friden – mitt i hysterin.

Foto: Cloris Ying, Unsplash
DELA
Föregående artikelEn kör inför Gud
Nästa artikelDags för vila