Att Kanye West släppt ett album fullproppat med kristet budskap är det nog få som missat. Men hur kan man förhålla sig till Kanyes helomvändning och vilka fallgropar finns när kändisar blir kristna?

Kanye West slog igenom redan 2004 med plattan The College Dropout och sedan dess har varje album han släppt – vare sig det hyllats eller hånats – varit en händelse i musikvärlden. Vid sidan av skivsläppen har Kanyes liv på den absoluta artisttoppen också dragit blickarna till sig. Äktenskapet med Kim Kardashian och det skandalösa uppträdandet på VMA-galan 2009, där en berusad Kanye skämde ut sig själv, är bara några exempel på händelser som har garanterat honom en plats i rubrikerna.

En förändring under lång tid

Den 25 oktober kom Kanyes 9:e album, som på blotta 27 minuter kraftfullt kommunicerar Kanyes livsförvandlande helomvändning. Mannen som självsäkert utropat ”I Am A God” proklamerar nu ”JESUS IS KING”. Som vi kommit att förvänta oss med allt i Kanyes liv, så är hans omvändelse ”galen” (ett tema som de flesta svenska skivrecensenterna plockar upp), det vill säga radikal. Kanye är inte en man som tar små svängar. Samtidigt är det riktigt intressant att, med gospel-skivan i handen, spåra hur Kanye redan från början har brottats med Gud och Jesus, och inte minst sin egen otillräcklighet och brustenhet. Ett av de mest uppenbara exemplen är såklart hans hit ”Jesus Walks With Me” från 2004: ”I wanna talk to God, but I’m afraid, cause we ain’t talked in so long.” 

Ett toppenliv som skavt

Exemplena på Kanyes existentiella kamp är många. Å ena sidan har Kanye själv passat in i mallen som den glamourösa och materialistiska hiphop-stjärnan, å andra sidan har det också skavt i honom: ”But the people highest up got the lowest self-esteem / The prettiest people do the ugliest things […] / We’ll buy a lot of clothes, but we don’t really need ’em / Things we buy to cover up what’s inside” (“All Falls Down”, 2004). Å ena sidan har Kanye utstrålat självförtroende som mer än gränsat till storhetsvansinne, men å andra sidan också öppet rappat om sin oförmåga till verklig närhet och sin sexfixering. 

Två teman

På JESUS IS KING är det framför allt två teman som genomgående möter lyssnaren: för det första vårt behov av Gud, för det andra Jesus makt och seger: ”This ain’t ’bout a dead religion / Jesus brought a revolution / All the captives are forgiven / Time to break down all the prisons / Every man, every woman / There is freedom from addiction […] / All my idols, let ’em go / All the demons, let ’em know” (“God is”). När jag (Martin) första gången hörde orden i denna ”förtrollande hesa hiphopgospeln” (Markus Larsson, Aftonbladet), kunde jag inte låta bli att med ett stort leende på läpparna och tårar i ögonen kraxa med. 

Vem av oss skulle vilja att hela världen såg på när vi haltande försöker följa Jesus?

En svår balansgång

Kändisar som omvänder sig är en utmaning för kyrkan. Det finns fallgropar åt alla håll. Vi riskerar att vara så lockade av någons kändisskap och vilja stråla oss i glansen från dessa som världen lyft upp, som om de vore viktigare än vem som helst annars som kommer till tro. Vi kan riskera både att ursäkta deras snedsteg på grund av att vi vill behålla närheten till kändisskapet, eller att onödigt distansera och döma på grund av att deras synder är offentliga. Vi måste se upp med båda ytterligheterna. Kanyes kändisskap kan tyckas möjliggöra avundsvärda förmåner, ett liv i lyx, och nu en plattform för att sprida evangeliet. Samtidigt finns det ingen nykristen vars fortsatta lärjungaskap är spikrakt, och vem av oss skulle vilja att hela världen såg på när vi haltande försöker följa Jesus? 

Gud gör under

Världens kristna ska inte kollektivt uttala sig om Kanyes hjärta, utvärdera äktheten i hans omvändelse eller agera tillrättavisande pastor när han i framtiden eventuellt uppvisar syndens kvardröjande närvaro. Däremot får vi lov att utifrån det som är en offentligt publicerad produkt, nämligen detta album JESUS IS KING sluta oss till vad som verkar vara fallet: Gud har verkat och verkar i Kanye Wests liv så att han nu vill tjäna Herren Jesus med sin musik och sin globala plattform. Han kommer behöva en församlings stöd och förbön (som alla andra!), för han befinner sig sannerligen i en komplex och speciell miljö.

I en video med James Corden (känd från Carpool Karaoke/Late Late Show) från oktober i år plockar Kanye upp den gamla låten “Jesus Walks With Me”. Men något har hänt: ”I want to talk to God… I ain’t afraid.” Halleluja!