Vi går in i fastetiden nu – 40 dagar för att förbereda sig inför påsken. Fasta innebär att man avstår från något för att istället rikta fokus mot Gud. Det är en handling som kan få bli en förnyelse i det personliga troslivet.

Att fasta innebär att man frivilligt under en tid, helt eller delvis, avstår från sådant som tillhör livets behov och goda. Vi avstår med andra ord från något som är gott i grunden. Problemet med Guds gåvor är att de ofta tar all vår uppmärksamhet. De drar oss bort från Gud istället för tvärt om. Huvudtanken med fastan är därför att man ska avstå från något för att istället kunna fokusera på Gud och söka honom.

Förbered dig genom att fasta

Bibeln pekar på fastan som något självklart i både Gamla och Nya Testamentet. Jesus själv fastade för att förbereda sig inför sin verksamhet. Han har också gett oss anvisningar och löften knutna till fasta (Matt 6:16-18) och han uppmanade lärjungarna att fasta när han var borta.

Kyrkan har två fastetider, advent och fastan. Fastan är lite lättare att tillämpa än advent och är dessutom ett utmärkt tillfälle att förbereda sig för påsken – en hjälp för att förstå hur mycket det kostade Jesus att försona oss med Gud. Men man kan också välja att fasta för att förbereda sig vid viktigare händelser och beslut i livet, såsom till exempel yrkesval och giftermål.

Fastan är nåd och inte prestation

Fastan kan också vara en hjälp att öva sig i kärlek. Jesus avstod från allt (Fil 2:5ff) och dog på korset för vår skull, av kärlek till oss. När vi avstår, alltså fastar, kan det få bli en övning i att älska Gud och människor. Man kan även fasta för att visa solidaritet med alla som är i nöd.

Avstå från något

Det första du tänker på när du hör ordet ”fasta” är antagligen att avstå från mat eller viss typ av mat som exempelvis kött, efterrätter och godis eller från vissa måltider. Men det finns också mycket annat som vi kan välja att avstå från. Att se på TV, gå på bio, café, fest eller andra nöjen är några saker man kan avstå från. Man kan också minimera tiden vid datorn genom att ta paus från att surfa på nätet eller dataspelande. Mobiltelefonen samt tidningar och böcker är ytterligare exempel på vad man kan välja att avstå från.

Genom att avstå från något, kan vi märka hur bundna vi är av det och att det faktiskt hindrar oss från att söka Gud. För att komma på vad man själv särskilt skulle behöva fasta från kan man fundera över några frågor. Fråga dig själv vad som upptar din tid, vad du tänker mycket på och vad du är intresserad av. Skulle det kunna hjälpa dig att söka Gud om du avstod från det?

Några tips

Det finns ett par frestelser att se upp för när man fastar, nämligen att bli sedd av andra och vinna ära samt att man fokuserar mer på själva fastandet istället för Jesus. Försök därför att ha en positiv utgångspunkt. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet (Matt 6:33). Denna bibelvers är bra att ha i baktankarna när du läser i Bibeln, ber, firar gudstjänst och tar emot nattvarden.

När man är tonåring bör man inte avstå helt från mat. Istället kan man exempelvis välja bort efterrätter och sötsaker. Ibland kan man också göra undantag från fastan av sociala skäl vid till exempel födelsedagar och släkttillställningar.

Förnyelse

Fastan är en fantastisk väg till förnyelse av det personliga troslivet. Det är ett tillfälle att tömma sig på allt sitt eget så att Gud får större utrymme. Fastan är nåd och inte prestation, det är evangelium inte lag. Gud välsigne din fasta!