Hur kan man som kristen tänka om det?

I sommar är det dags för två stora idrottshändelser: fotbolls-EM i Frankrike och sommar-OS i Brasilien. Vi är många som under lång tid har sett fram mot de båda tävlingarna. Många miljoner människor över hela jorden kommer att följa tävlingarna intensivt.

FAKTARUTA

Fotbolls-EM
Var? Frankrike
När? 10 juni – 10 juli
Beräknat antal besökare från andra länder: cirka 1,5 miljoner
Problem: Ökat terrorhot mot Frankrike

Sommar-OS
Var? Rio de Janeiro, Brasilien
När? 5 – 21 augusti
Beräknat antal besökare från andra länder: cirka 500 000
Problem: Korruption, virusspridning, politisk oro

Idrottsevenemang är en viktig del av vår kultur. Människor har i årtusenden tävlat mot varandra för att bevisa sin skicklighet och för att vinna erkännande. De olympiska spelen har sin förebild i de antika olympiska spelen som för första gången gick av stapeln omkring 800 f.Kr.

Glädje och sammanhållning

Idrott skapar gemenskap och glädje – det är väl någonting fantastiskt att få heja på ett lag eller en person tillsammans med människor som man aldrig förut har träffat! I det gemensamma stödet till vårt land kan vi finna vänner bland människor som i vanliga fall hade varit främlingar för oss.

Brutna löften

Vid sidan av glädjen kring tävlingarna, finns det också allvarliga baksidor att vara vaksam på. De senaste åren har det till exempel skrivits om de sociala problemen i Brasilien. Landet stod värd för fotbolls-VM 2014 och redan till den turneringen talade regeringen om att man skulle rusta upp kollektivtrafiken, snygga upp i städerna och modernisera slumområdena. Det gick inte så bra med att infria de löftena, och det har inte gått bättre inför sommarens olympiska spel.

Slaveri och korruption

Tävlingarna genererar oerhörda summor pengar när hundratusentals människor söker sig till värdländerna och när TV-rättigheter säljs. Nya arenor byggs och skapar många arbetstillfällen men samtidigt tar ibland människor i nyckelpositioner chansen att bygga sin egen förmögenhet på ett orättfärdigt sätt. Fattiga människor tvångsförflyttas för att visa upp en bättre bild av landet. Prostitutionen får ett uppsving. Det finns också misstankar om att mutor och korruption är inblandat i besluten om vilka länder som ska få vara värdar för de stora turneringarna, beslutet att fotbolls-VM 2022 ska spelas i Qatar är ett sådant exempel. De som bygger landets arenor arbetar dessutom under livsfarliga förhållanden och har alldeles för låga löner. Slaveriet har fått ett nytt ansikte.

Som lärjungar är vi kallade att älska Gud som Gud och en människa som en människa.

Hur förhåller man sig till denna dubbelhet?

Det är svårt att veta vad man ska göra med kunskapen om dessa missförhållanden. Vi tycker om sport. Vi tycker om tävlingarna. Det är spännande och vi hoppas att det ska gå bra för Sverige. Får vi inte göra det? Jo, visst måste vi få det. Men baksidorna får vara en påminnelse om att vi kristna är kallade till mer än att titta på den välputsade ytan. Vi behöver be även för det vi inte ser på TV, och under denna sommar kan en del av vårt gåvogivande stödja kristna organisationers sociala arbete i regionerna. Vi får inte ge hela vårt hjärta till en tävling. En sund, kritisk distans behövs även till någonting så roligt som OS och VM.

En bild av en lärjunge

Men själva tävlingarna då, och idrottarna? Ja, det är någonting fantastiskt att se hur människor kan träna upp sina kroppar till att springa, hoppa, koncentrera sig och mycket annat. Det får vi glädjas åt och tacka Gud för. Paulus liknar ju lärjungaskapet vid en löpares lopp (1 Kor 9:24-26).

Idrottsreligionen

Ibland blir idrotten närmast religiös. Supportrars hängivenhet och kärlek till ett lag; ritualerna och sångerna kring en match; gemenskapen mellan de ”troende”. Det är lätt att särskilt framstående idrottare får en nästan gudomlig status.

Både i publikens hängivelse och i idrottarens självuppfattning kan det smyga sig in en osund dyrkan av personen. En människa eller ett lag kan nå fantastiska framgångar, men de är aldrig mer än människor. De är värda respekt och uppskattning för sina framgångar, men som lärjungar är vi kallade att älska Gud som Gud och en människa som en människa.

Glöm inte bönen

Inför de kommande turneringarna får vi tacka Gud för allt gott han ger, och be för såväl värdländer som idrottare. Mest av allt får vi komma ihåg Guds ord och be om att de ska få prägla också sommarens tävlingar: Han [Gud] har inte sin glädje i hästens styrka, inte sin fröjd i mannens snabbhet. Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd. (Ps 147:10)