Vad säger han, som skriver upp alla våra dagar i sin bok, om 2016? Tittar han på all den oreda vi människor ställer till med och tycker att vi är hopplösa? Gläds han åt de framsteg som trots allt sker? Oavsett vilket, kan vi lita på att Gud är just så aktiv i historien som han har lovat att vara.


När den förste martyren Stefanus stenades (Apg 7) såg han in i himlen hur Jesus stod på Guds högra sida, i stället för att sitta som han gör vid alla andra tillfällen. Han är aktiv när hans barn lider. 2016 har Jesus säkert stått upp en hel del.

Kristna förföljs i världen…

World Watch List* har rapporterat om hur 80 % av all religionsförföljelse i världen vänder sig mot kristna. I slutet av juli avrättades fader Jacques Hamel av islamister i sin kyrka i Normandie. I Sverige finns nu många flyktingar från Afghanistan, Syrien, Iran och Irak – länder där kristna förföljs i störst utsträckning. Att som muslim konvertera till kristendom är i dessa länder förenat med dödsstraff. Efter att Sverige tog emot ett mycket stort antal flyktingar 2015 har många av oss lärt känna flera av dem personligen – både som vänner och som nyfunna medkristna. Särskilt i storstadsregionerna växer ”invandrarkyrkor” i snabb takt och nya församlingar planteras.

…och trakasseras i Sverige

Av skäl som dessa har många kristna reagerat starkt på den betydligt restriktivare flyktingpolitik som infördes i år. Långt fler får avslag på sin asylansökan – ofta med allvarliga konsekvenser för konvertiterna*. Migrationsverket har inte agerat tillräckligt kraftfullt vid rapporter om konvertiter som blir trakasserade på flyktingboenden, eller som hävdar att de riskerar sina liv om de återvänder till sina hemländer som bekännande kristna. Det verkar som att svensk kristenhet under detta år på bred front vaknade över martyriets realitet och vårt lands delaktighet i det.

Vi kan bara be om Guds välsignelse och välgång, och vara säkra på att han som har gett oss sina löften är trofast och aldrig kommer att svika.

Åter ringer kyrkklockor

Ett svagt hopp har spirat under hösten när tidigare IS-kontrollerade städer fallit i Syrien och Irak. Flera av dessa städer har rensats på sin kristna befolkning, men förhoppningsvis kan man till viss del börja flytta tillbaka snart. Kyrkklockor som på nytt har ringt är en segermanifestation, men ännu är freden långt borta.

Goda nyheter

Vi har också mötts av andra nyheter, såväl goda som onda. På de goda nyheternas sida står mötet mellan Påve Franciscus och Patriark Kirill av Moskva i februari. Det var det första ekumeniska mötet mellan en påve och en rysk-ortodox patriark sedan den stora schismen år 1054. I september antog USA och Kina klimatfördraget från Paris, vilket är betydelsefullt eftersom de båda länderna tillsammans står för 40 % av världens koldioxidutsläpp.

Krig, svält, terror och politisk osäkerhet

Samtidigt har oroligheterna fortsatt. I Sydsudan lider människor svårt av inbördeskriget. I Etiopien plågas befolkningen av en svår svält på grund av torkan. I Orlando, Florida, sköts 49 människor ihjäl på en gayklubb, och oron för terrorism var stor inför såväl Fotbolls-VM som OS. Vi får tacka Gud för att tävlingarna kunde genomföras utan attacker.

Även på det politiska planet har läget varit oroligt. I juni röstade Storbritannien för att dra sig ur EU. Ännu vet ingen vad det kommer att få för följder. Sedan följde höstens drama i USA med ett val mellan två av USA:s sämst omtyckta offentliga personer – även där är vi ovetandes om följderna av utgången – och över Europa fortsatte nationalism och främlingsfientlighet att utbredas.

Allt kommer ställas till rätta

Det finns en fiende som är skyldig till allt ont. Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de ska ha liv, och liv i överflöd, säger Jesus i Joh 10:10. Ännu väntar vi på domens dag då Gud slutligen ska göra upp med all världens ondska. Under denna tid går Guds kallelse ut till världen med erbjudande om omvändelse, förlåtelse och frälsning. 2016 har varit ännu ett år av tålmodig väntan på Guds ingripande och vi vet inte hur länge till vi behöver vänta. Men det vet vi, att Gud är trofast och att han en dag kommer att ställa allt till rätta.

Hur blir 2017? Vi vet inte. Vi kan bara be om Guds välsignelse och välgång, och vara säkra på att han som har gett oss sina löften är trofast och aldrig kommer att svika.

Giv, o Jesus, fröjd och lycka. Ett nytt år går åter in.
Skulle krav och kors mig trycka, låt din vilja dock bli min.
Tag mig själv och allt jag har, Frälsare, i ditt förvar.
Giv oss alla, folk och kyrka, ny välsignelse och styrka. (SvPs 194)

 


* En lista över hur stor förföljelsen är i alla länder av organisationen Open Doors.
* Konvertit = någon som konverterat, dvs. lämnat en religion för en annan. I detta fall de som blivit kristna.