– hur kan man som kristen tänka om det?

Valtider kan vara både spännande och tröttsamma. Vi undrar över landets inriktning de kommande åren, och upprörs över förslag och utspel från dem som tänker helt annorlunda än oss. Hur ska vi navigera i flodvågen av budskap, argument och slogans i dessa valtider? 

Vi vill föreslå två viktiga perspektiv på kristen tro och politik, samt ge två uppmaningar till unga kristna väljare eller politikintresserade.

Kristen tro och samhällsengagemang

Som kristna är vi kallade att tjäna vår nästa. Vi lever i Guds värld, omgivna av människor skapade till Guds avbild precis som oss. Eftersom Gud är en Gud som bryr sig, borde vi också bry oss och bekämpa cynism* och likgiltighet både inom oss och runt omkring oss. Det finns många goda exempel på hur kristna förändrat världen till det bättre både på politisk väg och genom sitt sätt att utmana politiska system. Vi kan inspireras av hur den tidiga kyrkan upprätthöll barns värdighet i en kultur där oönskade ”sattes ut” för att dö eller bli slavar, kristna kejsare som avskaffade gladiator-spelen, William Wilberforce och hans vänner som troget kämpade för slaveriets avskaffande i det brittiska imperiet, och medborgarrättsrörelsens kamp för afro-amerikaners rättigheter.

Det finns många goda exempel på hur kristna förändrat världen till det bättre både på politisk väg och genom sitt sätt att utmana politiska system.

Sverige har en lång kristen historia, och njuter många frukter av det. I takt med att Sverige distanserar sig från det arvet och vi kristna ofta känner oss främmande ska vi komma ihåg Guds uppmaning till sitt folk i Babels exil: sök den stads bästa dit jag har fört er i fångenskap och be för den till HERREN. När det går väl för den, går det också väl för er. (Jeremia 29:7)

Realism om politiska lösningar

Samtidigt som kristen tro inspirerar till engagemang för vår värld, bidrar den med realism kring vad politiska lösningar kan åstadkomma. Romerska kejsare kallade sig inte sällan för ”världens frälsare”, och även i våra dagar haglar budskapen tätt om att kriminalitet, fattigdom och segregation går att lösa om man bara byter beslutsfattare i Rosenbad. Verkligheten är tyvärr lite mer komplex än så. Vi ska undvika cynism, men också ideologisk naivitet. Politikers makt är begränsad, och de har starka krafter, till exempel marknaden och klimatet, att brottas med. Paradiset, det nya Jerusalem kommer inte byggas av människors händer, utan kommer ner från himlen genom Guds nåd, med Guds timing (Uppenbarelseboken 21:2). Tills dess ska vi troget tjäna vår medmänniska och vårt samhälle, men med realism istället för blind tro på vad politiska lösningar kan åstadkomma. Mänsklighetens problem löses inte med reformer utan med en upprättad relation till Gud genom Jesus. 

Med dessa två poler, å ena sidan hängivet engagemang och å andra sidan sansad realism ska vi kristna leva, arbeta och vittna om den verklige frälsaren. Men vad kan vi konkret ge för bidrag i det politiska livet? Här kommer två förslag som gäller oavsett din nivå av politiskt engagemang:

Motverka polarisering

Löften och anklagelser, kampanjer och drev – känslorna kan lätt nå febriga temperaturer när samhällets framtid ska diskuteras och avgöras. Biblisk visdom råder oss att inte gräma oss och avundas när onda planer smids och har framgång (Psaltaren 37). Sverige är inte så polariserat som vissa andra länder, men ibland verkar det som att vi är på väg i den riktningen. Medielogiken premierar korta och tillspetsade formuleringar som fångar uppmärksamheten, ofta genom att spela på upprörda känslor. Varje gång du hör någon (det må vara en granne eller en partiledare) säga ”de vill förstöra Sverige”, är det läge att ta ett djupt andetag och komma ihåg att inte ens din värsta politiska motståndare har som målsättning att köra landet i botten. Det finns konflikter både kring metoder och målsättningar, men ingen går till val på att medvetet förstöra vårt land. Tala därför väl om alla människor, oavsett parti, och tyd förslag till det bästa. 

Rösta för andra

Ett vanligt uttryck under valår är att väljare ”röstar med plånboken”. 2022 är inget undantag, för inflationen, de stigande räntorna och elpriserna kommer sannolikt vara viktiga faktorer när Sverige snart går till valurnorna. En kristen borde inte bara rösta med plånboken, för det finns alltid större värden som står på spel än ekonomiska. Men det som förutsätts i uttrycket är att alla röstar med tanke på sin egen plånbok. En kristen bör tänka bortom både plånboken och sig själv och fundera över vilka ledare som är bäst för landet som helhet. Finns det grupper och intressen som särskilt behöver skyddas framöver? Vilka saknar möjlighet att föra sin egen talan, vilkas rättigheter är utsatta och undervärderade? Där borde vår kärlek till medmänniskan och vår längtan efter rättvisa vägleda vår röst.

Inget av detta pekar ut vilket parti du ska rösta på. Kristna dras till och verkar genom olika partier, för alla politiska ideologier rymmer inslag av det sanna och goda. Använd din röst, du som har en, och låt oss alla be för vårt land och våra ledare både före och efter den 11 september.


* cynism betyder ungefär att förhålla sig känslokallt till något