När Jesus kom närmare och såg staden, grät han över den och sade: ”Tänk om du i dag hade förstått, också du, vad som ger dig frid! Men nu är det dolt för dina ögon.” Luk 19:41-42 

Vad ger sann frid och glädje? En fråga som mänskligheten i alla tider har sökt svaret på, men aldrig verkar ha hittat. Än idag söker vi alla mening i livet i allt från relationer och sex till fotboll, datorspel och bra betyg. Bibeln beskriver det som att varje människa har en inre törst, ett tomrum som bara Gud kan fylla. Jesus hävdar på allvar att han är den enda i världen som kan släcka en människas djupa längtan efter frid och mening.

Men när han får bli mittpunkten i våra liv, den som ger allt mening – då blir vi hela, då börjar vi bli de Gud skapade oss för att vara.

Ordet frid på grekiska kommer ur samma ord som helhet. Jesus vet att vi inte kommer att bli de vi är skapade för att vara utan Gud. Utan honom som skapade oss är vi alltid bara en skugga, ett skal, skärvor av Skaparens tanke med oss. Men när han får bli mittpunkten i våra liv, den som ger allt mening – då blir vi hela, då börjar vi bli de Gud skapade oss för att vara. Det är också först då, som allt det andra får sin rätta plats. Först när Gud får bli nummer ett, kan jag uppskatta prylar, människor och sport på ett sunt sätt.

Av någon anledning lär vi oss aldrig. Ofta vet vi allt det här, men ändå tappar vi tron på det någonstans på vägen, och vi börjar leva för något helt annat. Jag kommer ofta på mig själv med att känna mig helt tom efter att jag har fått det där som jag längtade efter så mycket, det där som skulle göra mig så glad. Många av oss har nog den erfarenheten, att vi inte blir tillfredsställda av allt det där vi trodde skulle ge så mycket. Det behöver inte innebära att du ska sluta spela datorspel eller plugga för bra betyg, men det innebär att du inte kan hitta livets mening i det.

Det finns nog inte mycket som är smärtsammare för en förälder än att se sitt barn leva på ett sätt som är skadar honom eller henne. Tänk då Guds smärta över hela den värld som han så djupt älskar, men som gång på gång vänder sig bort från honom och som så envist försöker hitta livets mening i allt annat än Honom.

Bibeln talar om en frid som övergår allt förstånd. En trygghet och ett lugn som kommer när vi inser vår ställning inför Gud som hans barn, och när vi låter honom fylla vårt inre tomrum. Förstår du idag vad som ger dig frid? Mening? Vad du är skapad till? Låt Jesus visa det för dig!

Bön: Jesus, jag ber att du visar för mig att det är du som ger mig sann frid och glädje. Tack för att inget här på jorden kan ge det du ger. Led mig in i den frid som övergår allt förstånd, och hjälp mig att låta dig vara först i mitt liv.

Sång:
Längtan som jag känner har fäste i Dig, kom, Herre, kom, ja allt närmare mig. Du som är källan kom släck all min törst, mätta min hunger Du som älskat mig först.
Närmare mig av Erik Tilling, Clas Vårdstedt.

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
DELA
Föregående artikelErik mötte den helige Ande
Nästa artikelVakna – Väckas – Väckelse