Jesus svarade: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.” Joh 6: 35.

Vi människor är skapade av Gud. Han vet hur vi fungerar. Att vi blir hungriga och törstiga om vi inte får mat och dryck är inte något konstigt, för Gud har skapat oss sådana. Våra kroppar behöver ständig tillförsel av näring för att kunna fungera och tänka. Vi behöver helt enkelt mat för att leva.

Tänk dig tillbaka för 2000 år sedan, du står och trängs bland tusentals människor som just fått mat från en man som heter Jesus. Idag är det extra varmt och du har gått hungrig i flera dagar. Men just idag fick du bli mätt! Vilken skön känsla! Alla är glada och nöjda och plötsligt lägger sig sorlet från de drygt 5000 människorna.
Då säger Jesus något som talar lika mycket till folket då som till oss idag:
– Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.
Va?! Vad menar han? På vilket sätt är han brödet, och betyder det att vi aldrig kommer vara hungra mer?

Här pratar Jesus inte om den kroppsliga hungern, utan om våra själars hunger. Men att han drar liknelsen till vår kropp gör att vi lättare kan förstå vad han menar, eftersom mat är ett grundläggande behov hos oss alla. Alla vet hur det känns att vara hungrig. Vi blir trötta, lättirriterade och orkeslösa. Men hur känns det när själen hungrar? Bibeln beskriver det som svaga, syndiga och orättfärdiga människor. Vi kan känna ett tomrum och en vilsenhet i oss. Vi behöver någon som kan stilla vår oro, mätta vår längtan och göra oss hela som människor.

Jesus vill ge av sig själv till oss varje dag. Han vill ha en relation med dig och mig. Han vill vara så nära att han bor i oss.

Jesus menar att han är den som kan fylla våra själars tomrum när vi kommer till honom. Brödet som han delar ut, är inte enbart något han har utan det är han som är brödet. Han vill ge av sig själv till oss varje dag. Han vill ha en relation med dig och mig. Han vill vara så nära att han bor i oss. Det betyder att vi kan ha gemenskap med Jesus när som helst på dygnet; när vi sitter på mattelektionen, är i bussen på väg hem, på träningen eller hemma hos en kompis.

Det som Jesus ger till oss mättar inte enbart hungern för stunden utan han ger löfte om att vi aldrig ska vara hungriga mer. Jesus är den enda som kan tillfredsställa oss på det djupet. Ingen annan person, upplevelse eller sak kan mätta oss som Jesus kan. När han dog på korset gav han hela sitt liv för oss och öppnade vägen hem till Gud. En evighet tillsammans med Jesus är det största han vill ge oss. Där ska aldrig någon hunger finnas, varken kroppslig eller själslig.

Bön: Jesus, Du är den som har skapat mig och känner mig. Du vet min innersta längtan och mitt smärtsamma tomrum. Endast Du kan fylla mig och göra mig hel. Jesus, tack att jag får komma till dig och ta emot Din kärlek och Din frid. Amen

Sång: Hungrig kommer till Dig, för jag vet Du mättar mig. Torr och törstig men Din kärleksström den sinar ej. … Jag faller ner på knä, inför Dig som jag är. Jesus Du är mitt hjärtas levebröd.
Falling on my knees, av Kathryn Scott

 

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelGör som Gud – bli människa
Nästa artikelNathan Söderblom