Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten. Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. – Ps 121: 5-7

Vi lever i en förstörd värld. Det räcker med att sätta på nyheterna för att inse detta. Översvämning i Thailand, svältkatastrof på Afrikas horn, finanskris i Europa, jordbävningar, terrorattacker, mord, våldtäkter…

När två kapade flygplan flög in i World Trade Center den 11 september 2001 var jag livrädd att Al Qaida skulle bestämma sig för att utföra en terrorattack också mot Sverige. Men efter några veckor konstaterade jag för mig själv att jag inte behövde oroa mig. Sverige är ju ett litet land som inte gör så mycket väsen av sig ute i världen. Ingen vill väl attackera oss? Och om någon terrororganisation skulle välja att attackera Sverige skulle de väl välja att anfalla Stockholm, inte en obetydlig liten by i Skåne? Åter igen kände jag mig trygg.

Men så landsteg Anders Behring Breivik på den lilla ön Utøya i Norge den 22 juli i år och 69 personer fick sätta livet till. Min, och säkert många andras, känsla av trygghet försvann. Sverige kändes inte säkert längre. Jag frågade därför mig själv: ”Finns det något ställe dit jag kan fly för att känna mig helt trygg?” Om jag skulle flytta till en öde ö mitt i Stilla Havet – då skulle väl åtminstone ingen terrororganisation välja just min ö som mål för nästa attack? Nej, kanske inte, men en tsunami skulle definitivt kunna drabba mig. Mitt svar blev alltså: Nej, det finns ingenstans jag kan fly för att känna mig trygg. Hela världen är infekterad av ondska!

Men så läste jag Psaltaren 121, och då insåg jag att det faktiskt finns en plats där jag kan känna mig helt trygg – hos Gud. ”Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv”, står det. Detta betyder inte att vi kristna inte kan drabbas av ondskan i världen. Bibeln ger många exempel på kristna som lider; Josef blev såld som slav av sina egna bröder, Ruts man dog innan de hann få barn, Job blev av med både sin familj, sin boskap och sin hälsa, Petrus, Paulus och de andra apostlarna förföljdes och sattes i fängelse.

Sång: Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara. Svenska psalmboken 248, Lina Sandell-Berg

Bön: Tack Gud för att jag inte behöver vara rädd för all ondska i världen. Hjälp mig att ha min trygghet i dig. Amen.


Att vara kristen innebär alltså inte att vara immun mot ondska. Däremot innebär det att slippa vara ensam under lidandet. Vi har alltid Gud vid vår sida. ”Om jag än vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag inget ont, ty du är med mig” står det i Psaltaren 23. Och med Gud vid vår sida kan vi alltid känna oss trygga, oavsett vad som händer i världen.