När Jesus hade fått ättikvinet, sade han: ”Det är fullbordat.” Och han böjde ner huvudet och överlämnade sin ande. (Joh 19:30)

Snart börjar fastan där vi får följa Jesus väg till Golgata. Vi får följa Jesus och hans lärjungar när de går till Jerusalem, där Jesus kommer lida och dö. För oss pågår denna vandring i 40 dagar. För Jesus tog den tusentals år. För Jesus vandring börjar inte med att han säger till sina lärjungar att att han måste gå till Jerusalem för att lida och dö (se Matt 16:21), eller när Jesus döps (se Matt 3:13-17). Nej, Jesus vandring börjar inte ens när hans föds, utan den börjar precis efter syndafallet i tidens början.

Tre enkla ord som betyder allt.

Gud skapade allt helt perfekt, men vi människor ville inte ha med Gud att göra utan vände honom ryggen. Första gången det skedde var i Edens lustgård precis efter jordens skapelse, men det sker också dagligen varje gång någon väljer att inte göra det som är rätt och gott utan istället följer sitt eget begär. Då Gud är liv och allt livs ursprung medför en brytning med honom att man kommer att dö, precis som en kvist som bryts av från ett träd dör och torkar. Utan Gud kommer vi alltså att gå under och att på egen hand ta sig tillbaka till Gud är en omöjlighet. Men, redan efter den första synden så lovar Gud att det ska komma en som ska krossa synden och döden (se 1 Mos 3:15). Och precis i det ögonblicket, när Gud säger att synden och döden kommer att besegras, så börjar Jesus ta sina första steg mot Jerusalem. 

Redan vid världens skapelse visste Jesus alltså att han skulle vara tvungen att gå till Jerusalem för att lida och dö. För dig, för mig, för alla människor. Och ändå valde han att gå dit, av kärlek. Det är detta löfte, denna plan, denna kärlek som får sin fullbordan när Jesus säger det är fullbordat och dör. Tre enkla ord som betyder allt. Tre enkla ord som är så fulla av kärlek att vi inte kan greppa det. Tre enkla ord som gör att du åter får komma till Gud och där leva i all evighet. 

Bön

Tack Jesus för att du valde att gå den långa vägen till Jerusalem för min skull. Påminn mig om din stora kärlek på ett extra speciellt sätt denna fasta, och låt mig en dag få gå in i din eviga glädje. Amen. 

 

Jesus gick mot Jerusalem – Inga-Lisa Persson

Jesus gick mot Jerusalem
för dig, för mig.
Vägen var tung, han gick ändå
för dig, för mig.
Han som gjort alla mänskor gott
och på de svagas sida stått,
döms för all världens synd och brott,
för dig, för mig. 

Tänk, han ville den vägen gå
för dig, för mig.
Där på ett kors han led och dog
för dig, för mig.
Jesus uppstod och lever här,
han vill vara oss alla när,
Jesus Vägen och Livet är
för dig, för mig.

Jesus gick mot Jerusalem
för dig, för mig.
Seger han vann, o, glädje stor
för dig, för mig!
Öppen nu står Guds fadersfamn.
Välkommen hem i Jesu namn!
Jesus själv är den säkra hamn
för dig, för mig.

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
Arvid Birgersson
Stockholm. I Insidans redaktion 2015-2022.
DELA
Föregående artikelJesus sa “ja”
Nästa artikelHan bryr sig om minsta problem