Men den som dricker av det vatten jag ger honom skall aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger skall i honom bli en källa, som flödar fram och ger evigt liv. (Joh 4:14)

Om man inte får vatten under några dagar torkar man snabbt ut, kroppen behöver alltid tillförsel av vatten. Tar jag emot det vatten som Jesus ger oss behöver jag aldrig törsta. Vilket löfte! Jesus beskriver ofta saker i bilder, ett exempel är att han beskriver vår längtan efter honom som en törst, det enda sättet att släcka den törsten är att dricka det andliga vattnet som Jesus ger oss. Det vatten Jesus ger flödar fram och ger evigt liv. Vattnet är friskt, det kommer med förvandling av mig. Jesus vatten vill skölja bort det onda i våra liv. Det vill ljusa upp de mörka delarna i mitt liv och skapa ett rent hjärta i mig. Vad är det bästa med Jesus vatten? Jo att det ger evigt liv. Så tänker jag när jag läser versen, att Jesus vatten får bli min källa där jag hämtar kraft och som jag helt gratis får ta emot för att få evigt liv.

Det är endast genom Jesus rättfärdighet/syndernas förlåtelse som kan leda oss till evigt liv. Ingen annan Gud finns som räddar. Ingen annan Gud finns som ser till att jag aldrig behöver törsta så länge jag håller mig till honom. Gud har lovat detta och Gud håller sina löften, det är härligt. De enda han kräver är att jag tar emot honom och ställer mig under hans vilja. Att ge upp hela sitt liv och följa Gud kan verka hårt men det finns inget annat vatten. Det finns ingen annan väg till evigt liv än att hålla sig till Gud.

CS Lewis beskriver på ett bra sätt i Narnia det här med att Guds vatten är det enda. Den lilla flickan Jill är törstig. Lejonet Aslan erbjuder henne att dricka ur hans bäck. Men hon vågar inte riktigt. Hon vågar inte för hon tror att Aslan ska äta upp henne. Hon frågar om Aslan kan lova att låta henne vara medan hon dricker. Det kan han inte. Vad Jill inte märkt är att hon nu tagit ett steg närmre bäcken. Ändå verkar hon ha bestämt sig för att hon inte vågar dricka. Då säger Aslan: Då kommer du att dö av törst, varpå Jill kommer med idén att dricka ur en annan bäck. Aslan svarar lugnt. Det finns ingen annan bäck.

Det finns ingen annan bäck än Guds. När jag dricker av hans vatten kan han inte lova att det inte kommer hända något med mig. Det kan göra ont att ta emot Gud. Det kan göra ont att upptäcka sin synd och ibland är det svårt att bli förvandlad av honom. Vad Gud däremot kan lova är att han är med mig när jag upptäcker all min synd. Ibland så kanske det känns som att man går runt i en andlig öken. Gud har lovat vara med genom denna öken, så jag har inget att frukta. Han var med Israels folk genom öknen, han gav dem vatten i öknen och han har lovat att ge mig vatten när jag är i öknen. När jag kommit ut ur öknen märker jag också att Gud hela tiden varit vid min sida och hela tiden gett mig av hans vatten.

Bön
Tack för din död på korset Jesus. Tack för ditt vatten och tack för att jag får evigt liv om jag dricker av det. Hjälp mig att varje dag våga dricka av ditt vatten. Amen.

Sång
Du som är törstig, du som är svag, kom till hans källa. Drick av vattnet som ger dig liv.