Jag har utplånat dina överträdelser som ett moln, dina synder som en sky. Vänd om till mig, ty jag har återlöst dig. – Jes 44:22

Har du någon gång varit med om att en tjock dimma successivt försvinner? Först ligger den som ett täcke överallt, och så, plötsligt, tunnas luften ut och man vet inte riktigt vart all dimma tog vägen. Gud säger att han utplånat dina överträdelser på samma sätt som dimman eller molnet bara försvinner! Ett moln som upplösts går inte att leta upp eller ”samla ihop” igen. Det är borta. I Jesaja 43:25 står det: ”Det är jag, jag som för min egen skull stryker ut dina överträdelser, dina synder kommer jag inte mer ihåg”. Fatta hur stort detta är! Det Gud har förlåtit, är verkligen glömt!

Du behöver inte gå runt med dåligt samvete över synder som du bekänt inför Gud. Förlåtelsen är att lita på. Tänk såhär: Om inte du hade kunnat bli förlåten – då hade Jesus dött  i onödan! När man tänker så, är det lättare att lita på att mina synder verkligen är borta.

Ibland är det lätt att känna sig otillräcklig. Vi klarar inte att leva rätt, läsa Bibeln tillräckligt mycket, be så mycket som vi ”borde” o.s.v. Men om du känner så – läs då vad Gud säger till dig! ”Jag har utplånat dina överträdelser.” Jag tror att de regler som finns i Bibeln om hur vi ska leva förvisso är bra att följa – men jag tror att de har ett djupare syfte också. Det är att vi ska förstå hur beroende vi är av Jesus Kristus. Det handlar om att ta emot och tro på Guds stora nåd.

Bön:
Gud, tack för att du älskar mig så mycket att du offrade Jesus i mitt ställe. Tack att du förlåter mig mina synder gång på gång. Hjälp mig att lita på din förlåtelse även när jag har svårt att förstå det. Tack för att jag alltid får komma till dig.

Sång:
Du döden för mig smakat, du mina synder bar. Och över mig du vakat I alla mina da’r. Vad hade av mig blivit, om du ej handlat så? Om du ej nåd mig givit, jag måst i döden gå.
A. H. Sundel

Men det är viktigt att läsa hela bibelversen. De förlåtande, befriande orden, följs av en uppmaning: ”Vänd om till mig”. Gud vill vara med oss – det var därför Jesus kom och det är därför vi får förlåtelse. Men det är inte säkert att vi alltid vill vända om till Gud. Ibland klarar vi oss bra på egen hand, varför skulle vi vända oss till Gud då? Just detta känner Gud till. Därför tillägger han ”ty jag har återlöst dig.” Det är för att Gud har räddat (återlöst)oss, som vi ska vända oss till honom! Inte för att vi känner för det eller för att det verkar kul, utan för att vi behöver bli räddade. Gud tvingar ingen, men vi kan inte ens förstå hur gärna han vill att vi väljer honom! Tänk, vilken trygghet, att vi alltid kan vända oss till honom, vad som än händer.