”Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att det lyser för alla i huset. Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himlen.” Matt 5: 14-16

Just vid den här årstiden är det lätt att relatera till ljus, nu när adventsljusstakar samt stearinljus lyser upp våra hem. Tänk då att vi får vara ljus, ljus som ska lysa upp tillvaron för andra människor. Ljus som ska reflektera det vi tror på, vem vi tror på. Det är en fin sak att vara. Man skulle kunna kalla det för ett ärofullt uppdrag, att få vara ljus som ska sprida Guds kärlek.

Vi får vara ljus som ska lysa upp tillvaron för andra och sprida Guds kärlek.

För vi lever faktiskt i en relativt mörk värld. Dagligen hör man på nyheterna om fattigdom, krig, finanskriser och utanförskap mm. Men det är just där vi är satta att vara ljus. Ljus som ska göra en skillnad, ljus som ska våga gå mot strömmen. Att visa på en annan och bättre väg, genom hur vi handlar i livet och bemöter andra. Små handlingar som en kram eller ett enkelt hej, kan precis som ett ljus i ett mörkt rum lysa upp tillvaron för många personer. Tröttna inte på att göra goda gärningar även om det ibland kan kännas meningslöst. Ett ljus kan lysa upp mer än vad du tror, men för att vi inte ska tröttna eller mattas av behöver vi hjälp.

Precis som vilket annat ljus som helst behöver vi en energikälla så att vårt ljus inte mattas av, eller döljs under skäppan. Det kan vara i en församling, ungdomsgrupp eller i en bönegrupp som vi hämtar energi. Vi klarar inte av att lysa i egen kraft, utan vi behöver hämta hjälp från Jesus som vi är satta att sprida sanningen om. När vi lever nära Jesus kan vi vara hans ljus för andra människor. För Gud har lovat att alltid gå med oss, han har lovat att vi får komma till honom med allt.

Och kasta alla era bekymmer på honom ty han har omsorg om er (1 Petr 5:7).

När vi gör det, kastar våra bekymmer på honom, kommer till honom i bön samt tar hjälp av våra vänner så kan vi genom våra gärningar, visa på Jesus som är vägen, sanningen och livet. Så sträva alltid efter att få ditt ljus att lysa starkare och starkare. Sätt ditt ljus på ljushållaren som det står i texten och låt det lysa för alla genom dina gärningar.

Sång
Vi behöver Gud (People need the Lord)
Greg Nelson & Phill Mc Hugh
sv text: Gun-Britt Holgersson

”Vi ska vara ljus och salt, i en värld som saknar allt inget offer är för stort, om vi kan öppna livets port alla de som vilse går, utan tro på Gud kan få höra glädjens ord, om vi går med bud.”

Bön
Gud, låt mitt ljus få lysa starkare och starkare. Hjälp mig att genom mina gärningar och handlingar få lysa och visa på Dig. Amen