Var trogen intill döden, så skall jag ge dig livets krona.
(Upp 2:10)

Vad är det som är så fantastiskt med att vara kristen egentligen? Jo, som kristen är jag frälst från synden av nåd, jag är förlåten och rättfärdiggjord utan att behöva göra mer än säga: ”Ja tack, Jesus. Jag väljer dig och det du erbjuder”. Jag behöver inte prestera eller känna en massa krav för att få del av hela det fantastiska erbjudandet, men jag behöver fortsätta att säga ja till Jesus varje dag, i varje val jag gör. Att vara trogen är just det – att gång på gång visa att jag står på samma sida som Jesus. Det i sig leder till att livet förändras och anpassas efter det val jag då gör. Jag får se och erkänna att jag inte är perfekt, utan faktiskt rent av ganska dålig på att alltid leva som Gud vill, men jag får i och med det också upp ögonen mer och mer för hur Gud vill att jag ska leva; vilken väg jag ska välja i livet. Jag präglas och formas efter Guds vilja. Man blir ju som man umgås.

Han vann livets krona som nu ligger i säkert förvar hos Gud och väntar på oss.

På flera ställen i Bibeln pratas det om målet, en evighet med Gud. Vi får alltså chansen till ett evigt liv. Ett liv som vi inte kommer dö bort ifrån, som det inte finns någon ände på. Så hur når jag då dit? I bibelordet i denna andakt står det att jag ska vara trogen intill döden för att få livets krona. Det låter maffigt, va? Men tänk efter – du har valt att säga ja till Jesus. Men långt innan dess sa Jesus ja till dig. Han kom till jorden som en liten, fattig människa. Han blev sviken av sina närmaste vänner, misstrodd, hånad och torterad. Han fick ett dödsstraff som skulle gå till historien. Sedan besegrade han döden och uppstod. Han genomled allt. Och han gjorde allt det bara för vår skull. Allt detta för att vi genom honom skulle kunna bli förlåtna, rättfärdiggjorda och få evigt liv. Han var trogen intill döden. Han vann livets krona som nu ligger i säkert förvar hos Gud och väntar på oss.

Tänk vad Jesus har gjort för oss. Och tänk var vi skulle vara i dag utan honom. Tänk om Jesus aldrig kommit hit, aldrig dött och uppstått. Då hade vi inte haft något hopp om en relation med Gud. Vi hade inte kunnat bli förlåtna för alla våra felsteg på vägen och vi hade aldrig haft ens en gnutta chans att vinna något liv efter döden. Vår situation hade varit brutalt hopplös. Men nu har Jesus gjort allt för oss! Vår situation blev i stället full av hopp när Jesus vann livets seger och nu vill dela den med oss. Det tycker jag är ganska fantastiskt.

Bön: Tack för allt du har gjort för mig. Hjälp mig att ha ett evighetsperspektiv och låt mig leva med livets krona i sikte. Visa mig, Herre, din väg och hjälp mig att alltid vandra på den.

Sång: Du levde, du dog, du återuppstod. Du öppnat en väg som ger världen liv igen. Halleluja, för allt du gjort.
– Alfred Nygren (För allt du gjort)