Mina älskade, låt oss älska varandra, ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek till oss: Han sände sin enfödde son till världen för att vi skulle leva genom honom. Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin son till försoning för våra synder. 1 Joh 4:7-10

”Jag gick omkring och tillbad någon som jag egentligen inte kände” hörde jag en numera kristen man berätta om hur han upplevde sin relation till Gud under sin ungdomstid. För mig själv, som har vuxit upp i en kristen familj kan jag känna igen mig i detta att inte riktigt känna Gud. Visst har jag alltid känt till Gud, men det har inte alltid varit en riktig relation. Ungefär som de där människorna i ens liv som bara är där och som man träffar då och då, fast egentligen inte vet så mycket om.

När jag var i USA och praktiserade i åtta veckor på ett kristet företag, fick jag ett par gånger förklara hur det gick till när jag blev en kristen. Jag hade ingen spektakulär berättelse att berätta. Istället blev det ett försök att berätta om hur Gud gick från att vara en ytlig bekantskap till den viktigaste personen i mitt liv. Kortfattat lyder historien: Jag lärde känna Gud.

Men det som jag förstod när jag lärde känna Gud var att han hela tiden har känt mig. Han har hela tiden sökt mig. Han har hela tiden älskat mig

Det är en lögn att säga att man är kristen bara för att man har vuxit upp i en kristen familj, eller att man alltid har varit kristen. För hur kan man vara kristen om man inte har lärt känna Gud? Jesus säger i Johannes 3:3 att: Den som inte är född på nytt kan inte se Guds rike. Men hur vet man då att man är född på nytt och att man faktiskt ser Guds rike?

Bön

Tack Gud för att jag får lära känna dig och leva tillsammans med dig. Bevara mig från allt som vill dra mig bort ifrån dig. Amen.

Sång – Sigh No More – Mumford & Sons

Love, it will not betray you,
dismay or enslave you,
It will set you free
Be more like the man
you were made to be.
There is a design,
An alignment to cry,
Of my heart to see,
The beauty of love
as it was made to be

Jag tror att en kännedom om sin synd är nödvändig för att också lära känna Gud och se hans rike. Hade det aldrig funnits någon synd och syndafall, hade den här andakten varit helt meningslös. Då hade relationen med Gud varit självklar och friktionsfri redan från början. Men så är det inte, synden har förstört allting och synden är med oss redan vid födseln. Synden gör också sitt bästa för att hålla oss borta ifrån Gud.

Men det som jag förstod när jag lärde känna Gud var att han hela tiden har känt mig. Han har hela tiden sökt mig. Han har hela tiden älskat mig. Och allt detta medan jag ägnade mig åt min synd, likgiltig inför vem Gud var. Det är en villkorslös, förlåtande kärlek utan dess like. Det är den Guden som jag har lärt känna och det är den Guden som gav sitt liv för att få lära känna dig.