När de nu ätit, sade Jesus till Simon Petrus: Simon, Johannes son, älskar du mig mer än dessa? Han svarade: Ja, Herre, du vet att jag har dig kär. Då sade Jesus till honom: Föd mina lamm.

Joh 21:15

Det är tidigt på morgonen. Petrus och de andra lärjungarna har varit ute och fiskat hela natten. Stämningen är nog lite dämpad. I alla fall för Petrus. De har inte fått en enda fisk under hela natten, och han påminns säkerligen gång på gång om den dagen då han förnekade Jesus.

Men så kommer den uppståndne Jesus gående på stranden. På hans befallning fylls näten med fisk och de sätter sig ner för att äta tillsammans. När de har ätit får Petrus en smärtsam fråga av Jesus: Älskar du mig? Han nöjer sig inte med att fråga Petrus en gång. Nej, Petrus får svara på frågan lika många gånger som han förnekade Jesus.

Kärleken är i centrum

Varför ställer Jesus denna fråga till Petrus? Jo, för att den är det viktigaste budet. Jesus svarade: Du ska älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ och av hela ditt förstånd. Detta är det första budet, och också det viktigaste (Matt 22:37–38). Kärleken är i centrum i kristendomen. Det är därför Jesus påminner Petrus om det.

Kärlek är ingen känsla som du ska pressa fram ur dig själv, utan något som du möter vid korset.

Han vill också ställa samma fråga till dig: Älskar du mig? Eller har du andra saker som får första prioritet i ditt liv? Pengar, kompisar, pojkvän, flickvän, skolan, familjen, träningen, dataspel, teven…?

I Guds rike handlar det inte om att vara duktig, utan om att älska Gud. Har du ingen kärlek spelar det ingen roll om du har långa bönestunder varje dag eller om du är jättebra på att läsa din bibel. I 1 Kor 13:2 står det: Om jag har fått förmågan att framföra budskap från Gud, känner till alla Guds hemligheter och har kunskap från Gud, och om jag har en tro så stark att jag kan flytta berg, men inte visar kärlek, då är min förmåga värdelös.

Paulus säger i den här versen att om du inte har ett personligt kärleksförhållande till Gud har du ingen relation alls. Gud frågar alltså inte om dina kunskaper eller om din arbetskraft, utan om din kärlek! Men kärleken till honom gör i sin tur att du får lust till att göra allt det andra också.

Du möter kärlek vid korset

Kanske tänker du: hur ska jag kunna älska Gud av hela mitt hjärta? Jag kan inte älska Gud så. Jag känner mig inte så brinnande. Lugn, lugn…

Kärlek är ingen känsla som du ska pressa fram ur dig själv, utan något som du möter vid korset. Därmed är det inte sagt att du ska dölja dina känslor, men du ska inte bygga din tro på hur det känns. Detta är den verkliga kärleken, att Gud älskade oss, inte därför att vi älskade honom, utan att han älskade oss först och sände sin Son till att ta straffet för våra synder så att vi kunde få förlåtelse. (1 Joh 4:10)

Gud vill att du beslutar dig för att älska honom som du är, här och nu. Hörde du? Älska honom som du är… Vänta inte på att du ska bli en bättre människa. Då kommer du aldrig att tycka du är bra nog. Gud längtar efter din kärlek, ditt hjärta!

Men hur gick det med samtalet mellan Petrus och Jesus, då? Jo, Jesus avslutar dialogen med Petrus genom att säga samma ord som han en gång kallade honom med. Följ mig! (Joh 21:19) Det är ett ord som vi behöver bli påminda om gång på gång. Att följa i Jesus fotspår är något som inte alltid är så lätt. Men det är en spännande vandring som innebär att få ett kärleksförhållande med Jesus där man både får älska och bli älskad tillbaka.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelVilken uppståndelse det blev!
Nästa artikelValår i år