”Jag kallar er inte längre tjänare, eftersom tjänaren inte vet vad hans herre gör. Vänner kallar jag er, ty allt vad jag har hört av min Fader har jag låtit er veta.” Joh 15:15

I den här bibeltexten kallar Jesus sina lärjungar för vänner. Eftersom vi också är Jesus lärjungar så säger Jesus detta även till oss. Tänk att han som bestämde havens djup också vill dela allt med just dig och vara din BFF (Best Friend Forever). Att vi får vara vänner till kungars kung och skapare av allt är helt ofattbart stort!

Men vad innebär det då att vara Guds vän? Innebär det att vara en duktig bibelläsare, trofast gudstjänstbesökare och att frimodigt berätta om Jesus överallt? Bibelns svar på detta är att det främst handlar om en sak – att komma till Jesus. De bästa vännerna är de som vi verkligen kan slappna av tillsammans med. Eftersom vi vet att vi är älskade och önskade av dem kan vi släppa kraven och bara vara de vi innerst inne är. Jesus är en sådan vän. Han älskar dig så mycket som det bara går och därför kan du slappna av när du hänger med honom. Din första kallelse är alltså inte att göra massor för honom, utan att bara komma till honom precis som du är med allt du bär på.

Han vill att du ska våga släppa in honom in i alla din själs skrymslen och vrår.

Ja, det är sant. Jesus vill att vi kommer till honom med allt. Alla tankar, känslor, tvivel, frågor och önskningar. Och då menar jag allt. Stort som smått. Det trasiga liksom det hela. Han vill att du ska våga släppa in honom in i alla din själs skrymslen och vrår. Det kan kännas otroligt läskigt att låta honom se allt det du helst vill gömma och glömma, men när du öppnar upp och vågar dela allt med honom så ska du se att du då både blir trygg och fri. Det är fantastiskt att han alltid är närvarande och att han helhjärtat bryr sig om allt som berör dig.

Jag har en favoritfåtölj hemma hos mig. Anledningen till att jag tycker om den så mycket är att den hjälper mig att bara hänga med Gud. Ofta sätter jag mig där några minuter för att helt kravlöst och avslappnat vara i hans närhet. Vissa dagar sitter jag helt tyst och stilla i vissheten om att Gud är där med mig. Andra dagar låter jag mina tankar och känslor bli till raka och okomplicerade böner. Det viktiga under de stunderna är inte att uträtta något och vara effektiv, utan snarare att bara tillåta mig att vara med Gud. De stunderna får ofta påminna mig om vad det verkligen innebär att vara hans vän. Jesus kallar dig sin vän. Då kallar han dig till kravlöshet och ärlighet. Så slappna av, släpp kraven och bjud in honom i ditt liv.

BÖN

Gud, tack för att du vill vara min vän. Ge mig mod att släppa alla krav och att lita på att jag är älskad och önskad av dig. Hjälp mig att våga vara ärlig med dig i allt. Amen

SÅNG

Jo, du har en vän i Jesus som vill hela dina sår,
som vill trösta när du gråter och torka varje tår.
Ja, i Jesus är din starkhet. Med honom kan du stå.
Och vad som än dig möter, han vid din sida går.


Kirk Franklin/P Sandwall (finns att hitta i sånghäftet Sånger på helig mark)

 

 

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
DELA
Föregående artikelJosefin är aldrig ensam
Nästa artikelNär döden kommer nära