”När Jesus vandrade längs Galileiska sjön såg han två bröder, Simon som kallas Petrus och hans bror Andreas. De stod och kastade ut nät i sjön, för de var fiskare. Han sade till dem: “Kom och följ mig, så ska jag göra er till människofiskare.” Genast lämnade de näten och följde honom.” Matt 4:18-20


Tänk dig in i situationen: Du fixar med dina vardagssysslor, jobbar eller sitter i skolbänken. Plötsligt kommer Jesus gående. Han stannar vid dig och säger “Kom och följ mig, så ska jag göra dig till människofiskare.” Genast lämnar du det som du håller i händerna och går med eftersom du har fått din kallelse.

Vi hör ofta andra prata om sin kallelse och själva ägnar vi mycket tid och tanke åt att förstå vart Gud kallar just oss. Men alltför ofta tror jag att vi använder ordet fel. Vår kallelse handlar inte främst om vart i världen vi ska åka eller vilket jobb vi ska välja. Vår kallelse handlar om att leva tillsammans med Jesus. När Jesus kallar sina lärjungar Petrus och Andreas inleder han inte med orden “Ni ska bli människofiskare.” Han börjar med uppmaningen “Kom och följ mig”. Det viktigaste i lärjungarnas liv är att de ska följa Jesus. Jesus kallar dem till att leva med, lära känna och formas av honom. Först därefter berättar han vilken uppgift de kommer att få.

Lärjungarna kan inte själva göra sig till människofiskare, det är Jesus som ska göra dem till det. Under tiden som de spenderar tillsammans med honom växer Petrus och Andreas. De utmanas och får lära känna både sig själva och Jesus bättre. Tiden tillsammans med Jesus formar dem till att bli de människofiskare som Jesus pratade om när han kallade dem vid Galileiska sjön. Dessa människofiskare var sedan med och byggde grunden för den kristna kyrkan som funnits i ungefär 2 000 år.

Vår kallelse går bara åt ett håll – till Jesus.

Samma kallelse gäller för oss alla idag. Kallelsen handlar inte om vad vi ska jobba med eller var vi ska bo. Vår kallelse går bara åt ett håll – till Jesus. Närmare honom. Vi är kallade att leva i gemenskap med Gud. Genom relationen till Jesus blir vi sedan formade och ledda dit våra gåvor bäst kan komma till användning för att tjäna Gud. Men vår kallelse börjar alltid med det viktigaste: “Kom och följ mig”.

Bön: Gud, tack för att du kallar oss. Tack för att grunden för våra liv vilar på din kärlek och att vi får leva i gemenskap med dig. Visa oss var vi kan använda våra gåvor på bästa sätt för att tjäna dig.

Sång: Rotad i Dig – Ina&Carl
Herre vi är här, vill närma oss Ditt hjärta. Omslutas av Dig.
Lämna allt vi bär i Dina kärleksfulla händer. Ge Dig allt vi är.
Låt vart hjärta få slå rot i Din kärlek och nåd.
Du har lovat bära oss, och vi vill ge Dig all Ära

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
DELA
Föregående artikelEn tredje hand på ryggen
Nästa artikel#metoo #ihave