”Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska ni också älska varandra. Alla ska förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek” Johannesevangeliet 13:34-35 

Tänk vad häftigt! Tänk att andra bara genom att se hur vi kristna behandlar varandra kan förstå att vi har Jesus! Vi behöver inte hålla några långa predikningar eller göra mirakulösa gärningar – vi ska bara älska varandra. Det har Gud hållit fram framför allt annat och det är grunden i att leva ett sant kristet liv.

Att älska varandra, så som Gud älskar oss – förutsättningslöst, helhjärtat och utan gränser.

Det är nog fler än jag som undrar hur man älskar så. Ofta kan det vara svårt att jämt älska andra människor. Vem blir inte irriterad på den som tränger sig före i busskön så man själv får stå kvar ute i regnet, eller på den som fäller taskiga kommentarer i skolmatsalen, eller mamma som tjatar om att man ska göra läxor och så vidare? Varje dag frestas vi till att tappa fokus från Jesus och det liv han vill att vi ska leva.  Gud har sagt att vi ska älska varandra på samma sätt som han älskar oss, oavsett vad som händer. Det  ju så att för att kunna ge kärlek måste man också få kärlek, annars tar det liksom slut i förråden och man orkar inte älska mer. För att fylla på våra kärleksförråd måste vi vända oss till honom som älskade oss först, som det står i första Johannesbrevet: ”Vi älskar därför att han först älskade oss”. Du måste vända dig till Gud. Sen när du blivit påfylld kan du ge vidare av den kärleken till alla du möter – på samma villkorslösa sätt som Jesus. Och detta på ett så påtagligt sätt att alla runtomkring kan förstå att det är Guds kärlek du har och att du är hans lärjunge.

Nu kanske du tänker att det är lätt att säga och att det är klart att man vill att det ska vara så, men hur gör man egentligen? Jag tror att man först måste be Gud om att fyllas med hans kärlek och sen gäller det att öva. Öva på att varje dag möta människor med kärlek. Det kan vara så små saker som att hälsa på dem du möter i korridoren i skolan eller kanske bara le mot dem du cyklar förbi på gatan. Du får börja i det lilla och öva på att älska på samma sätt som Jesus så kommer folk omkring dig se att du är hans lärjunge.

Bön: Gud jag ber att du ska fylla oss med din villkorslösa kärlek. Jag ber att du ska lära oss älska på samma sätt som du älskar oss. Att vi ska kunna fokusera på att leva ett liv i dina fotspår och älska varandra så mycket att alla runtomkring ska se det och förstå att vi är dina lärjungar.

Sång: ”Sätt våra hjärtan i brand. Vi vill följa dig. Se det du ser. Ge det du ger. Visa i gärningar vem du är.” – Av: Ann Alinder, från Oas lovsångspärm