”Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder.” – 1 Joh 4:10

Petrus var en av Jesus lärjungar, en nära vän och en av dem som hängde mest med Jesus. Han var med om häftiga saker, gjorde en hel del fel, var modig ibland och rädd ibland, förstod inte allt vad Jesus sa och gjorde, men visste att han ville vara med honom. Han var ingen supermänniska utan nog ganska lik dig och mig.
När Jesus en dag säger till sina lärjungar att de kommer överge honom så blir Petrus upprörd. De har ju varit med om så mycket tillsammans, hur kan Jesus säga så?! Petrus lovar att även om alla andra överger honom så ska inte Petrus göra det, om han än måste dö med Jesus.

Ändå händer det. När Jesus blir anklagad, misshandlad, korsfäst och går igenom den värsta perioden i sitt liv, då överger hans lärjungar och vänner honom. Och när Petrus blir ställd tillsvars och fruktar för sitt liv så förnekar han att han har något med Jesus att göra.

Petrus gör något av det värsta man kan göra mot sin vän, så det måste ha känts extremt mörkt för Petrus dagarna därefter, när Jesus var död.

Att Jesus sen besegrat döden och var tillbaka bland sina lärjungar igen, var nog inte tillräckligt för att Petrus skulle känna sig bra. Han hade ju inte haft snacket med Jesus än, och trodde nog aldrig att de skulle få samma relation igen efter det Petrus gjort mot honom. Hur skulle Jesus kunna lita på honom igen när han svikit så brutalt?

Men när de väl pratar ut får Petrus uppleva hur enorm Jesus kärlek är. Trots att Petrus inte ens vågar lita på sig själv, och inte vågar säga att han älskar Jesus längre, så täcker förlåtelsen allt. Jesus ger till och med Petrus förtroendet att vara med och bygga upp hans kyrka – den spridning av evangeliet som börjar där och fortsätter ut över hela världen.

Det började med att Petrus trodde på sig själv och sin egen kapacitet. Men när den motbevisade honom och han insåg att han inte kunde lita på sin egen förmåga, fick han inse att det inte handlar om det utan om vad Jesus gjort.

Jesus vet allt. Han vet hur vi människor är, och han vet att vi aldrig skulle klara att älska honom så som han älskar oss. Och därför kräver han inte det av oss. Vi kan inte göra eller prestera något som får Gud att älska oss mer, och ingenting vi gör kan få honom att älska oss mindre. Hans kärlek är konstant oavsett vad som händer. Han har redan gjort allt som krävdes.

Det Petrus gjorde var inte för stort för Jesus kärlek och förlåtelse. Även om du känner dig misslyckad, även om du känner dig som Petrus gjorde de där dagarna när Jesus var död – så är det inte kört! Jesus bara väntar på att få omfamna dig i sin förlåtelse och kärlek, och att du ska vila ut där i hans famn där det inte krävs några prestationer eftersom Jesus redan gjort ALLT.

Bön: Jesus hjälp mig att förstå att din förlåtelse täcker allt och att ingenting kan släcka din kärlek till mig.

Sång: Ingenting, jag kan inte göra någonting för att du ska älska mig mer än vad du gör. Ingenting, jag kan inte göra någonting för att du ska älska mig mindre än du gör.