Era prövningar har inte varit övermänskliga. Gud är trofast och skall inte låta er prövas över förmåga: när han sänder prövningen visar han er också en utväg, så att ni kommer igenom den. 1 Kor 10:13

Jag tycker att detta bibelord är helt fantastiskt! Tänk att Gud har koll på vad vi klarar av och att han här lovar att aldrig sända någon prövning som är för stor för oss. Tänk vilken trygghet! Den stora utmaningen är att lita på att Gud har kontrollen över våra liv och låta oss ledas på hans väg, för Gud leder oss ibland dit vi inte vill.

Livet är som en berg- och dalbana. Det går upp och ner. Ibland känns livet helt underbart och ibland känns det så tungt. Många av oss har varit med om svåra händelser i våra liv som har känts helt hopplösa. Var har Gud varit i allt detta? Vad är meningen med det här? Men Jesus har lovat att sända en utväg i allt det jobbiga. Oavsett hur vi mår så är Jesus alltid med oss. Han lämnar oss aldrig.

Ibland kan man flera månader eller till och med år senare se tillbaka på den där jobbiga perioden i sitt liv och inse att man blivit stärkt eller fått nytta av den erfarenheten på något sätt. Det här är något som jag själv tycker är väldigt svårt, och det låter kanske lite klyschigt, men vi måste lära oss släppa kontrollen och våga lita på att Gud har kontrollen över våra liv. Han vet vad som är bäst för oss och han har lovat att alltid vara med oss.

Gud sänder prövningar för att stärka oss i vår tro, för att se om vi vill vara kvar hos honom. Det är ofta under de jobbiga perioderna i livet som vi känner ett särskilt starkt behov av Gud. När vi ser tillbaka på allt det jobbiga i våra liv så inser vi att vi aldrig hade klarat det lika bra utan honom. Gud ger oss kraft för var dag som går. Han vet vad vi behöver. Gud är trofast och håller vi oss till honom så har han lovat att han aldrig ska lämna oss.

I Jeremia 18:1-6 kan vi läsa om krukmakaren som formar sitt lerkärl. Ibland misslyckas han och får börja om på nytt. Precis som krukmakaren formar sitt lerkärl så formar Gud oss människor. Han formar oss till just dem han vill ha oss – om vi låter honom göra det; han vet ju hur han vill ha sitt lerkärl. Genom prövningar utvecklas vi som människor och detta är ett sätt för Gud att forma oss.

Det kanske är först efteråt som vi kommer att märka att vi under de jobbigaste perioderna i våra liv var burna – burna av honom som formar oss.

BönJesus, tack för att du har lovat att sända en utväg i allt det jobbiga. Hjälp oss att släppa kontrollen och låta oss bli burna av dig.

SångLyft mig upp från min rädsla
Kasta mig mot min längtan
Var mitt skäl till att leva
Fyll mitt hjärtas hål
Särla
Emil Svanängen