Förtrösta på HERREN av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna. (Ords 3:5-6)

Jag skulle beskriva mig själv som ett kontrollfreak. Jag gillar att styra mitt eget liv. Jag skulle inte frivilligt låta någon annan styra mitt liv och bara lita på den personen.
Men det är precis vad Bibeln säger att vi ska göra. Vi ska släppa ratten och låta Gud ta över styrningen. Vi ska lita på honom. Men varför skulle jag lita på att någon annan kan styra bättre än jag själv? När vi tänker så glömmer vi en viktigt sak: Gud har koll på allt och vet vad just jag behöver.

Det kan ändå kännas svårt att låta Gud styra över våra liv när det går ganska bra enligt oss själva. Kommer det alltid att gå bra om vi hela tiden ska styra själva? Skulle jag styrt mitt liv själv och beslutat vad som var bäst för mig hade jag ätit choklad varje dag, något som inte alls är bra för mig och som hade lett till problem senare.

“Han vill inte vara någon som vi bara är med på söndagar i kyrkan eller på fredagar i ungdomsgruppen, han vill vara någon som alltid är med och som får påverka våra liv.”

Men det handlar inte bara om att Gud vill styra vår kosthållning – han vill styra hela våra liv. Han vill inte vara någon som vi bara är med på söndagar i kyrkan eller på fredagar i ungdomsgruppen, han vill vara någon som alltid är med och som får påverka våra liv.
Gud vill inte att vi ska få problem, därför vill han att vi ska lita på honom och lägga våra liv i hans händer. Han älskar oss och vill det som är bäst för oss.

Vi får som uppmaning i bibelordet att vi ska förtrösta – alltså lita på – Gud av hela vårt hjärta, men det är viktigt att läsa även det som står efteråt. Det står att vi ska räkna med honom, så ska han göra våra stigar jämna. Detta betyder kanske inte dans på rosor men det betyder att världens skapare som är den bästa i universum på att köra bil vill köra bilen som är ditt liv. Tror du att han tänker köra där han vet att det är dålig väg? Nej, han vill ge dig tryggast möjliga resa.

Detta får mig att vilja låta Gud styra mitt liv. GUD ÄR KÄRLEK och han älskar oss, då kan jag inte vara annat än trygg när han håller i ratten.

Bön:
”Tack Gud för att du älskar just mig och vet vad som är bäst för just mig. Hjälp mig att låta dig sköta styrningen i mitt liv. Hjälp mig att lita på dig. Bli den största i mitt liv. Amen.”

Sång:
På dig min Gud förtröstar jag
när oro skymmer min morgondag
För jag vet du är trofast emot mig
När svårigheter omger mig
så är jag ändå trygg hos dig
för jag vet att du aldrig lämnar mig!

Text och musik: Bo & Elsa Järpehag