Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder … Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram … Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. Jes 9:1-2, 6

Sven Andersson, min grabb på 2 ½ år, är oerhört pigg på att följa med mig ned i källaren tidigt på morgnarna för att elda i pannan. Huset är under renovering, vilket gör att det är kolsvart i trappan och källaren. Då vill han alltid hålla i ficklampan och lysa upp trappan så att vi inte snubblar eller slår huvudet i den aningen låga porten. Gång på gång får jag dock påpeka att han måste lysa i trappan och inte i taket, väggarna eller mina ögon, för då är det ju ingen poäng med att ha en ficklampa. Men när han lyser på rätt ställe så är det hur bra som helst, då känns det säkrare att gå i trappan med Sven på armen.

Mörker och ljus är vanliga kontraster i Bibeln. Ofta lyfts de fram för att visa på skillnaden mellan att leva med Gud och utan Gud. I Jesaja kap 9 beskrivs livet utan Jesus som nattsvart mörker, ångest, att vandra i mörker och bo i dödsskugga (dödsskugga = risk för att dö, döden skuggar mig). Ljuset däremot, lyfts fram i verserna som något som kommer att förändra allt och lysa upp det mest nattsvarta. Hur kan det göra det? Jo, ett barn blir oss fött, en son blir oss given – genom Jesus är det möjligt. Han säger ju själv: Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus, Joh 8:12.

Ljuset hos Jesus består av förlåtelse, nåd och evigt liv

Evangelium betyder goda nyheter. Evangeliet om Jesus Kristus är verkligen supergoda nyheter, därför att utan honom är hela tillvaron nattsvart och fylld av ångest och slutstationen är evig död. Jesus är världens ljus och när vi tror på honom så tänds liksom lyset i vårt liv, så att vi slipper vandra i mörker och snubbla och dö. Då ser vi att vi behöver honom mer än något annat, vi behöver hans frälsning från mörker och synd i vårt liv. Ljuset hos Jesus består av förlåtelse, nåd och evigt liv till alla som vill och behöver – för dig och för mig.

I decembermörkret med alla adventsstakar så får vi påminna oss om att Jesus fortfarande är världens ljus. Att vi får komma till honom och be om att han ska lysa upp våra liv, så att vi ser livet som det verkligen är. Att vi behöver Jesus mer än någonting annat på denna jord!

Bön: Jesus, tack för att du är denna världens ljus. Tack att du kommit med frälsning och liv till mig. Jesus, jag vill tro på dig och följa dig, hjälp mig att vandra i ditt ljus med glädje och tacksamhet.

Sång: Stilla natt, heliga natt! Mörkret flyr, dagen gryr. Räddningstimman för världen slår, nu begynner vårt jubelår. Kristus till jorden är kommen, oss är en Frälsare född.
Lova Herren 101

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
Martin Andersson
Önnestad. Ungdomssekreterare i ELU sedan 1999.
DELA
Föregående artikelDet största paketet
Nästa artikelGud förändrade Oskars liv