”… och gick in men fann inte Herren Jesu kropp. När de inte visste vad de skulle tro, se, då stod två män i skinande kläder framför dem. Kvinnorna blev förskräckta och böjde ansiktet mot marken, men de båda männen sade: ”Varför söker ni den levande bland de döda? Han är inte här, han har uppstått.”
Luk 24:3-6

Här har vi ett av världshistoriens mest dramatiska och avgörande ögonblick.

Han är inte här, han har uppstått. Man kan stanna upp ett ögonblick och bara tänka på dessa ord och vad de egentligen betyder. Han är inte här, han har uppstått. Det är så galet omtumlande om man upprepar dessa ord för sig några gånger. Att Jesus inte ligger i graven utan har uppstått. Han. Är. Inte. Här. Han. Har. Uppstått.

Se dig omkring där du sitter just nu. Gå ut och titta på hur det ser ut där. Och upprepa orden för dig själv en gång till. Hur hade ditt liv sett ut om du inte visste om att graven är tom och att Jesus lever? Visst är det vackert ute? Visst har naturen en magnifik skönhet? Hade det spelat någon roll om Jesus inte hade lämnat graven tom? Han är inte här, han har uppstått.

Allt förändras i och med Jesus död och uppståndelse.

Allt förändras i och med Jesus död och uppståndelse. Allt får en helt annan dimension, en helt ny mening. Jag vet att vi alla har hört det förut, så många gånger, men jag tror att vi reflekterar över det alltför sällan. Nu är, i stället för död, liv. Där förut var mörker är nu ljus och där hopplösheten rådde råder nu hoppet. Kärlek i stället för hat, förlåtelse i stället för hämnd, glädje i stället för sorg. Han har uppstått, han är inte här. Jesus lever! När vi blir utskrattade i skolan för att vi är kristna så vet vi att Jesus lever. Kristus ligger inte i graven, han lever. Och för att Jesus inte längre ligger i graven utan har uppstått, han lever, så ligger inte heller vi i graven utan vi får leva. Leva med honom, för honom och i honom. Kan det bli bättre egentligen?

Jesus lever. Han är inte här, han har uppstått. Halleluja!

Sång: 
Vår konungs majestät
Klädd i härlighet
Må jorden glädja sig
Må jorden glädja sig
I ljus han sveper sig
och mörkret gömmer sig
och skälver för hans röst
och skälver för hans röst
Så stor är vår Gud

Alfred Nygren

Bön: Jesus, tack för att du är du. Tack för att du lever! Tack för att du har uppstått! Tack för att jag får leva med dig! Tack för att du har förvandlat mörkret till ljus och döden till liv. Abba, vi vill be för alla de som avfärdar dig som en gammal gubbe som är död. Vi ber att de ska få upptäcka vem du verkligen är!