Himmel och jord skall förgås, men mina ord skall aldrig förgås. 

Matt 24:35

När våren kommer känns det som att livet återvänder för många av oss. Solen väcker liv i kvistarna och det blir grönt och varmt utomhus. På samma gång är det en påminnelse om hur lätt allting omkring oss förändras. Samtidigt som vi beundrar blommorna och träden och njuter av solskenet, så vet vi att om ett halvt år är det precis som det var för några månader sen – kalt, kallt och mörkt.

Det kan upplevas som att allt i vår värld är lika ombytligt som årstiderna. Inget går riktigt att lita på. Man kan aldrig veta hur länge något kommer att finnas kvar. Vänner kan svika, människor man älskar dör och situationer och omständigheter man aldrig trodde skulle förändras, ändrar sig. I de stunder då dessa tankar kommer kan det vara skönt att veta att man inte är den förste som tänker så. Gamla testamentet har ägnat en hel bok åt sådana här tankar. I predikaren skriver författaren gång på gång att allt på jorden bara är ”ett jagande efter vind”, opålitligt och därför meningslöst. Han skriver att allt är förgängligt, det vill säga kommer att försvinna eller ta slut, och ifrågasätter vad vi människor egentligen får ut av all vår kamp (Pred 1:3).

Ändå säger Jesus att även om himmel och jord ska gå under, ta slut och förändras så ska inte hans ord göra det. Kanske är det just för att Jesus vet att vi lätt tänker såhär som han säger detta. Han vet att vi behöver något att lita på och han vet att det går att lita på honom. Detta om något säger ju en del om vem Gud är. Om han kan säga ord som inte förgås eller förändras, så måste det vara för att han själv inte gör det. Gud går alltså att lita på!

Vad är det som inte ska förgås då? Jo, det är Guds löften, Guds kärleksförklaring till oss. I denna korta vers i Matteusevangeliet lovar Jesus oss att alla hans löften i de andra böckerna i Bibeln är sanna. Löften om att det finns förlåtelse för våra synder och att det finns någon som ser och älskar oss. Detta ger mening åt våra liv. Det kan komma stunder då allt annat sviker och vi funderar över om det finns något som är värt att bygga sitt liv på. Men även i de situationerna går Gud att lita på. Hans ord ska inte förgås även om allt annat i himmelen och på jorden gör det.

Då tycker jag det är värt att ta reda på vad det är som håller. Vad vill Gud med oss? Vad säger han till oss? Det finns en hel bok fylld av Guds budskap till dig, en hel bok av ord som går att bygga sitt liv på. Boken heter Bibeln. Där talar han som finns kvar när allt annat sviker. I den boken säger han ord som inte ska förgås även om himmel och jord gör det.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelBelong, believe, behave
Nästa artikelLyckorus