Med glädje skall ni dra ut, i frid skall ni föras fram. Bergen och höjderna skall brista ut i jubel inför er, alla markens träd skall klappa i händerna.

(Jes 55:12)

Efter en lång och kall vinter är våren här och plötsligt exploderar växtligheten. Gräset blir grönt, blommor ploppar upp och träden får blad. Parkerna och torgen fylls av människor. Jag blir lika paff av denna förvandling varje år – tänk att allt bara kan få liv sådär. Det är ju underbart! Det är som att vi varje vår får en försmak av det eviga liv som vi har att se fram emot tillsammans med Gud. En försmak av hur det kommer att vara när Jesus har räddat oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade sons rike (Kol 1:13).

Som kristna får vi vara en armé av glädjespridare. Jesaja skriver ju här i texten att vi ska dra ut med glädje! Men glädje är inte något vi ska försöka tvinga fram som en påklistrad fasad. Då blir det inte äkta och det tror jag också kommer att märkas. Glädjen kommer från Gud och om vi tänker efter har vi verkligen anledning att vara glada. För precis som vi kan glädja oss över våren och naturen som får liv igen, får vi vara glada över att vi en gång ska få leva i en värld som är i harmoni och är full av liv. Men vi kan redan glädja oss över det vi har här och nu. Ett tips kan vara att ta en promenad i naturen för att se hur fantastiskt Gud har skapat allting (gillar man inte promenader är Planet Earth ett hett alternativ!). Tänk om vi kunde glädjas över det vi har istället för att se allt som vi inte har. Och om vi istället för att jämföra oss med andra, kunde lita på att Gud älskar oss precis som vi är. Föräldrar väljer att skaffa barn trots att de vet vad de kommer att få utstå. På samma sätt valde Gud att skapa oss trots att han visste hur mycket vi skulle ställa till med.
     När vi börjar inse hur god Gud är mot oss och hur bra vi har det får vi göra som Jesaja säger; dra ut med glädje. Vi har en uppgift att sprida glädjebudskapet om Jesus vidare och min erfarenhet är att glädje är någonting som smittar av sig på andra.

När vi drar ut har Gud lovat att vara med oss (se vers 10-11). Men inte nog med det – hela skapelsen står på vår sida. Bergen och höjderna ska brista ut i jubel inför oss och alla träden ska klappa i händerna när vi drar ut. Wow, bättre supportrar får man leta efter!

Bön:
Gud, det är bara du som kan ge en människa tro. Men jag ber att min tro ska smitta av sig till andra så att de också vill lära känna dig.
Tack för våren och allt annat du ger mig. Förlåt mig för att jag så ofta tar allt för givet. Hjälp mig att se det jag har i dig och fyllas av tacksamhet och glädje till dig.

Sång:
Fyll hela jorden med lovsång,
även bergen ska jubla en gång.
Träden ska klappa i händerna,
hela jorden ska fyllas med lovsång!

Text: Eva Barck
Titel: Fyll hela jorden med lovsång

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelAtt läsa Guds Ord
Nästa artikelGlad sommar!