”Bli stilla och besinna att jag är Gud,
upphöjd bland hednafolken, upphöjd på jorden” Ps 46:11

Jag har alltid fått höra, ”har du fått myror i benen Anna”? Mitt svar var då och är fortfarande: JA.

Att alltid röra sig, titta på tv, lyssna på musik, hålla sig uppdaterad vid datorn och hålla ett snett öga på mobilen- det är min vardag. Jag kan helt enkelt inte vara stilla och lugn och göra en sak i taget. Du kanske känner igen dig?

Jag umgås ofta med Gud mitt i vardagen och ber närsomhelst i princip. Att be och låta Gud vara med i alla saker man gör är toppen, men det är viktigt att också stanna upp inför Gud och lyssna på vad han vill säga, uppdateras av hans kärlek och vägledning.

En återkommande fråga kan komma när man är mitt inne i vardagskarusellen: Var är du Gud?  Man märker inte av honom för att allt annat upptar ens tankar.

Vi måste ibland stanna upp och släppa alla tankar från media, familj och vardagsaktiviteter. Hoppa ur karusellen och bli stilla för att höra Gud och landa i hans famn.  Då kan vi märka hur stor han är och hur mäktig han är. I Lukasevangeliet så säger Jesus till Marta när hon är upptagen med att ställa i ordning hemmet inför Jesus besök : ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket.  Men bara ett är nödvändigt. Maria har valt den goda delen, och den skall inte tas ifrån henne.” Maria satt ner vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord.

Hans röst blir tydlig när vi kopplar bort allt oväsen omkring oss. Tänk själv när din lillebror eller lillasyster kommer in på ditt rum när du pratar i telefon, det är inte alltid så lätt att fokusera och höra vad personen i andra änden säger till dig.  När våra tankar far hit och dit så blir vi splittrade och det bli väldigt svårt att koppla ner och fokusera på en sak. Men när vi är fokuserade till noll-aktivitet då kan Guds röst nå oss genom den Helige Ande. Då har vi kontakt med den himmelska världen.

Herren vill nå dig, leda dig och vara hos dig, men han kan tiga stilla i Sin kärlek. Så vi får bli stilla så att vi kan höra honom och så att han kan nå fram till oss.  Vi kanske t o m skrikit efter Gud innan och inte hört honom, men det är för att han inte ville tvinga sig på oss.  För vi har fortsatt i vår takt.

Bli stilla, ge Gud kontrollen och be honom visa vad han vill med ditt liv idag.  Man vill ju inte missa vad han vill säga till oss för att vi skulle ”bara” göra…

Sång: Psalm 762, text och musik: Ingmar Johansson.

Bli stilla, låt tystnaden föra dig nära
Närvaron finns där, en kraft som vill bära
Ja, våga den tillit som bor djupt inom dig
Lyssna till rösten som kallar dig ”Följ mig!
Du är en bön. Jag är din bön”.

Bön: Tack Jesus för att du finns hos mig även när jag inte märker dig! Tack för att du älskar mig och vill ha en nära relation med mig. Hjälp mig nu att vara stilla och lyssna till dig. Hjälp mig att koppla bort allt annat runtomkring och fokusera på dig. Låt detta bli min vardag. Amen.