Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. (Matt 6:33-34)

Att lägga allt i vardagen åt sidan och söka Guds rike kan av egen erfarenhet vara svårt. Det händer så mycket i våra liv varje dag att det kan vara svårt att bortse från allting och fokusera på att söka Gud. Men som det står i texten så skall ni få allt det andra också. Men ”allt det andra” betyder inte nödvändigtvis att vi får precis det som vi vill ha. Gud känner oss och vet vad vi behöver. Att söka Gud handlar om att räkna med Gud i allt och i alla val söka hans vilja.

Jag tror att om vi söker Gud så kommer han att hjälpa oss att hinna med andra saker som ska hinnas med i vardagen. Göra läxor, städa, vara med kompisar, träna och umgås med familjen kan kännas som att det tar all ens tid. Ofta hinner vi inte med allt på grund av dålig planering eller något viktigare som kom emellan. Ibland handlar det om prioritering och ibland handlar det om att ta bort någon aktivitet i vår vardag.

Vi behöver även ta det lugnt och tänka över våra liv en liten stund varje dag. Det kan vara på bussen, under en rast i skolan, i bilen på väg från jobbet eller under joggingturen. Det finns ingen plats där vi inte kan söka Gud, eller där Gud inte kan lyssna och tala till oss, men ibland kan det vara lättast att möta Gud när vi är stilla – ensamma eller tillsammans med andra.

När vi tänker på våra liv så behöver vi inte få panik för i morgon eller för resten av veckan. Det står också; Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Eftersom Gud har lovat att ta hand om oss behöver vi inte tänka så mycket på hur det ska gå i morgon. Vi behöver inte vara oroliga, för Gud har lovat att vara med oss alltid och att hjälpa oss med det som är svårt.

Att umgås med Gud genom att läsa Bibeln och att samtala med Gud är att söka honom som har skapat oss och älskar oss! 5 minuter är bättre än inga alls. Men att sätta av tid med Gud, lika dant som att sätta av tid att umgås med en kompis en eftermiddag är något han längtar efter. Han har inte lovat oss ett enkelt liv, men han har lovat att alltid vara med oss vad vi än kommer att gå igenom.

Bön
Gud hjälp mig att hitta tid till att söka dig, ditt rike och din rättfärdighet. Hjälp mig också att inte våndas över morgondagen, utan lita på att du tar hand om den. Tack för att du är med mig och har omsorg om mig. Amen

Sång
”… Gör dig inga bekymmer för din morgondag. Jag vet ju allt vad du behöver, Jag vet ju allt vad du behöver. Var inte rädd, jag finns hos dig, var inte rädd, jag bär din börda. Räcka mig din han, lita på mig som har omsorg om dig. …”
Text & Melodi: Arne Höglund