Men bara ett är nödvändigt.
– Luk 10:42

Känner du också att du har mycket att göra? Tempot i samhället har skruvats upp och ofta känns det som om man har saker att göra precis hela tiden. När man väl har en ledig stund, fyller man snabbt igen tomrummet. Det är så mycket man måste hinna med, göra och vara. Men Gud vet hur du har det.

Mitt i allt detta vill Gud möta dig. Bara för att Han älskar dig så mycket. Gud vill vara och umgås med dig alltid. Du tror kanske på att Gud älskar dig och kanske har du bestämt dig för att älska honom, men så är det ju det där med tiden. Det är så svårt att ta tid till att bara vara med Gud. Det finns så väldigt mycket annat att göra. Men pinsamt nog är det så att vi gör det som vi tycker är viktigast. Man behöver knappast övertala en törstig människa att ta sig tid till att dricka. En förälskad människa tar sig automatiskt tid för sin älskade. Det verkliga problemet är tydligen inte att det saknas tid för Gud, utan att vi inte erkänt att han är tillräckligt viktig för att få den tid som krävs…

Utifrån denna handfasta närvaro kan jag sedan slappna av och låta den gode herden arbeta.

När Jesus kommer hem till Marta och Maria börjar Marta genast fixa en massa grejer. Maria däremot sätter sig hos Jesus och lyssnar på Honom. Direkt gör båda det som de tycker är viktigast. Marta blev besviken på Maria för att hon inte hjälpte till och berättade det för Jesus. Då svarade Jesus: Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket. Men bara ett är nödvändigt. Maria har valt den goda delen och den ska inte tas ifrån henne (Luk10:41–42). Maria gjorde det som verkligen var viktigast, det kunde ingen ta ifrån henne. Dessutom har Jesus sagt: Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också (Matt 6:33).

Nu är det inte så att vi ska strunta i skolan och allt annat som är bra för att ge mer tid till Gud. Självklart inte. Det finns ett syfte med att vi till exempel går i skolan. Gud tycker att det är bra och är med oss där också. Men det handlar om att kanske välja bort saker som inte är bra för mig. Det kan till och med handla om att välja bort bra saker som stör. Till exempel ett bra TV-program som kunde gett mig mycket, men som tar ifrån mig det som är ännu viktigare.

Ge Gud av den tid du faktiskt har. Har du fem minuter på morgonen innan bussen går eller en kvart på eftermiddagen så vill Gud välsigna den tiden. Men tycker du inte att det är lönt och gör annat istället så ska du inte förvänta dig att Gud öppnar nya vägar. Börja där du är. Vad som är viktigt att ha med sig är att det handlar om att välja en ny väg. Inte att lasta på sig ännu mer på den vägen som man redan går. Alltså är det ingen ytterligare verksamhet som ska prickas in i almanackan. Utan en ny väg som fokuserar mer på det väsentliga.

Själv tycker jag inte att allt detta är lätt. Jag har så svårt för att verkligen ta tid till Gud och prioritera honom. Och har jag väl tagit mig tid så sitter jag där och försöker be samtidigt som jag tänker på allt annat. Jag försöker koncentrera mig, men det dröjer bara sekunder innan jag börjar tänka på en massa annat och så fortsätter det så. Då är det en tröst när författaren Magnus Malm konstaterar: “Att bara rent fysiskt sätta sig ner och vara tillgänglig för Gud är bönens basplan, och ett ankare för mina fladdriga tankar. Utifrån denna handfasta närvaro kan jag sedan slappna av och låta den gode herden arbeta. Petrus berättar nämligen för oss att Jesus är ’era själars herde och vårdare.’” Det handlar alltså inte om att jag ska pressa mig själv till att vara 100 % koncentrerad, det kommer jag ändå aldrig att fixa. Då är det bättre att slappna av och låta Jesus samla mig. Han går omkring i våra sinnen och samlar ihop alla våra måsten och krav. Allt som vi måste hinna med, göra och vara. Och Han leder allt in mot sig själv.