Då kom HERREN och ställde sig där och ropade som förut: ”Samuel! Samuel!” Samuel svarade: ”Tala, din tjänare hör.” 1 Sam 3:10

Gud kan tala till oss människor. Det finns de som går runt och småsnackar med Gud mest hela tiden eller så har de vid vissa speciella tillfällen fått ord från Gud. Det kan handla om något som de tycker är jobbigt just då eller så får de någonting från Gud som de ska säga till någon annan. Det tycker jag är häftigt! Tänk att Gud, universums skapare, väljer att prata direkt till oss människor.

  Även om jag vet att Gud kan tala till oss har jag svårt att tro att Gud ska tala till just mig. Jag är ju ingen speciell liksom. Jag tänker dumma tankar, struntar i bön och bibelläsning vissa dagar, tar inte alltid Gud på så stort allvar, ja, listan kan göras lång… Jag är ju bara en vanlig, ung tjej. Varför skulle Gud prata med mig? Och om han nu skulle göra det, hur vet jag att det är Gud och inte bara mina egna tankar?

Samuel, som den här bibelversen handlar om, var en ung kille som bodde i templet i Israel för ca 3 000 år sedan tillsammans med en gammal man som hette Eli. Gud hade stora planer för Samuel, fast han var ung. Han skulle bli domare över Israel. En natt ropar Gud på Samuel men Samuel förstår inte att det var Gud, utan tror att det är Eli som kallar på honom. Men Gud fortsätter ropa på honom trots att Samuel inte känner igen hans röst. Han vill ju ha kontakt. Det är först när Gud ropar för fjärde gången som Samuel inser att det är Gud, och inte Eli eller hans egna tankar. Nu kan han lyssna och Gud kan berätta för honom vad han vill ha sagt.

En bra sak är att Gud är samma Gud i dag som för 3 000 år sedan. Han slutar inte prata med oss bara för att vi missar hans röst en gång eller två. Samtidigt som vi måste ta tid för Gud och be att han ska tala tydligt till oss får vi vila i att Gud inte ger upp bara för att vi misslyckas. Han vill använda oss och tala in i våra liv, och vi får öppna upp våra hjärtan för det han har att säga. Om vi ger det tid kan vi, liksom Samuel, få lära känna Guds röst. Det är rösten från den kärleksfulla guden som älskar dig så mycket att han valde döden för att Du skulle kunna få en relation med Gud. Det är stort!

Bön

Gud, förlåt för att jag inte alltid känner igen din röst och lyssnar på det du har att säga. Tack för att du har så stort tålamod med mig och att du inte ger upp!

Sång

Speak to me Lord, for Your child is here, listening
Speak to me Lord, for Your child is here waiting on You
Unveil my eyes, let me see, see You
Unveil my heart, let me know,  know You
Father do
Text och musik: Rebecca St. James, Josh Deaton och Tedd T
Från albumet: God