Tacka Gud under livets alla förhållanden. (1 Tess 5:18, Folkbibeln 98)

Tänk dig ett träd på sommaren. Tänk dig hur det står där med vackra, väldoftande blommor. Det är ståtligt och vackert och vi kan njuta av dess skugga. Sen händer någonting. Omständigheterna runt trädet förändras. Sakta blir det kallare och mörkare. Löven skiftar färg och långsamt, långsamt börjar de falla av.

Vinter

Höstlöv som faller är en fantastiskt vacker syn. Men när det sista lövet fallit av står trädet där alldeles naket och ser ensamt och övergivet ut. När vintern kommer och hela världen drar sig tillbaka in i sina egna hem glöms det lilla trädet lätt bort. Men även när vintern är som allra kallast och natten som allra mörkast så är det lilla trädet aldrig ensamt. Ett skimrande lager av rimfrost omsluter plötsligt varje gren av trädet.

Vår

Långsamt, långsamt börjar ljuset och värmen komma tillbaka. Till slut kan också vi se vad som för länge sedan har börjat hända i trädet när de första knopparna plötsligt spricker ut. Vårens första blad är oändligt vackra men det väntar mer. Det väntar en sommar då trädet återigen ska stå där med vackra blommor och med tiden även utsökt frukt.

Hela året

Det lilla trädet har fått uppleva sommarens lycka, höstens modlöshet, vinterns ensamhet och vårens hopp. Omständigheterna runt det lilla trädet har skiftat under året men genom alla toppar och alla dalar har det lilla trädet fortsatt att sträcka sina grenar upp mot himlen. Inte ens när grenarna tyngts ner av snö har de börjat sjunka mot marken.

Precis som trädet får vi också sträcka oss mot Gud och tacka honom oavsett hur livet ser ut

Precis som trädet får vi också sträcka oss mot Gud och tacka honom oavsett hur livet ser ut. Det kan vara svårt att alltid tacka Gud för livets omständigheter, för precis som trädet upplever vi ibland motgång och vinter. Men källan till vårt tack behöver inte vara en tacksamhet över hur livet är, utan en förundran över Guds ljuvlighet som genom alla omständigheter lyser klarare än solen.

Bön

Gud, tack för att du alltid är densamme oavsett vad som händer och att du alltid bryr dig om mig. Lär mig att tacka dig, även när livet känns svårt. Amen

 

Sång: På dig min Gud förtröstar jag – Bo Järpehag och Elsa Järpehag

Är det natt eller dag
Herre på dig förtröstar jag
Gud du är alltid nära mig
Ingen förändring finns hos dig
Min klippa är du, allsmäktig Gud
Jag ärar dig

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
Miriam Svensson
Kristianstad
DELA
Föregående artikelGuds godhet överallt
Nästa artikelKarantänen gav Gud en möjlighet