Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand. – Jes 41:10

Om jag hade lagt all den tiden som jag har spenderat på att oroa mig för olika saker på att spela piano hade jag nog varit väldens bästa pianist. På samma sätt hade det nog inte funnits så många miljöproblem kvar om jag hade lagt all den tiden på klimatforskning. Vi människor är fantastiskt duktiga på att oroa oss. Det verkar inte spela någon roll hur mycket pengar man har på banken, hur duktig man är i skolan eller på sitt arbete eller om man lever i ett så tryggt land som Sverige. Oron finns där likväl. Om inte för annat så för att förlora det man har.

Det är så lätt att tro att man själv bär det yttersta ansvaret för sitt liv. Att det är mina egna prestationer som bestämmer mitt värde. Det kan kännas som att man ensam bär hela jordens ansvar på sina axlar. Det är så lätt att glömma bort att så inte alls är fallet.

Bön:
Herre, tack för att du har lovat att vara med mig varje dag. Tack för att du är stark när jag är svag och att jag därför aldrig behöver oroa mig. Gud hjälp mig att lita på dig, även i de stunderna då allt känns hopplöst. Amen

Sång:
Känn ingen oro, känn ingen ängslan
Den som har Gud kan,
ingenting sakna
Känn ingen oro, känn ingen ängslan
Gud, min Gud,
bär allt.

I Bibeln står det uttryckt 366 gånger att vi inte behöver vara rädda. Det finns en Gud som har all makt i himlen och på jorden som längtar efter att få bära dina bördor. Det finns en Gud som älskar dig så otroligt högt och som har lovat att vara med dig alla dagar. Din Pappa är kungars kung och därför behöver du faktiskt inte oroa dig.

Att vi inte behöver oroa oss betyder inte att livet alltid kommer vara enkelt. Många gånger kan det tyckas finnas skäl nog till att just oroas. Då kan den här bibelversen från Jesaja vara en tröst. För mitt i allt det svåra har Gud lovat att vara med oss och styrka och hjälpa oss. Det är på honom som vi får lov att bygga våra liv och det är till honom vi får lov att ta vår tillflykt när livet tycks vara ett enda stort mörker.