Smaka och se att Herren är god! Salig är den som flyr till honom. Psaltaren 34:9 

Oavsett hur from, smart eller andlig man känner sig kommer nog alla kristna förr eller senare att tvivla. Tvivel kan se olika ut genom livet. Ibland kanske man har svårt att tro på att Gud är god i den här ibland inte så goda världen. Andra gånger tvivlar man på om man själv räcker till för Gud. Vissa tillfällen kanske man ifrågasätter om Gud finns överhuvudtaget.

Har allt jag någonsin trott på bara varit en lögn?

Detta kan vara extremt jobbigt. Det kan börja som en tyst, gnagande röst i bakhuvudet. Ibland växer den rösten sig starkare. Till slut kanske den blir så högljudd och intensiv att den lägger en kall och våt filt över hela ens tillvaro. Hela ens världsbild skakar i grunden och man frågar sig: ”Vem är jag ens? Har allt jag någonsin trott på bara varit en lögn?”

Vad ska man göra när detta händer? Svaret vi får är: Smaka och se att Herren är god! När vi tvivlar uppmanar Bibeln oss att äta och titta på Gud. Eh … Okej. Det låter ganska konstigt. Vad innebär det?

Jag tror att det betyder att man ska söka Gud när man tvivlar. Ordet ”smaka” hintar om att sökandet inte alltid behöver vara så dramatiskt och stort. Det står inte ”vräk i er och stirra på Gud genom ett rymdteleskop” utan smaka och se. I Bibeln står det att Gud närmar sig oss när vi närmar oss honom (Jakobsbrevet 4:8). Även om Gud lovat att alltid vara nära oss finns här nog en viktig poäng. Jag tror att vi behöver vända oss till honom. Kanske räcker det ibland att ta små babysteps mot Gud? Man kan till exempel ärligt säga till Gud vad man känner eller gå på ungdomsgruppen och ställa sina frågor till kloka vänner eller ledare. När vi gör det bjuder vi in Gud och ger honom fritt spelrum. Då kan vi få se att han finns där. När vi fortsätter vara i Guds närhet, kan våra tvivel sakta men säkert förlora något av sin makt. Gud vill lyfta av den där kalla och våta filten och hjälpa oss att fullt ut kunna lita på honom.

Sång: Regerar i ditt ljus – Hillsong Stockholm
Min Gud
Jag sträcker mig mot Dig
Jag sträcker mig mot Dig
Din kärleks rikedom är alltid nog för mig
Inget kan jämföras med Dig
Herre regera över mig

Bön: Herre, visa mig vem du är. Hjälp mig att smaka och se att du är god. Amen.