Så säger Herren: Vad fann era fäder för fel hos mig, eftersom de gick bort ifrån mig och följde värdelösa avgudar och själva blev värdelösa? De frågade inte: ”Var är Herren, han som förde oss upp ur Egyptens land, han som ledde oss i öknen, det öde och oländiga landet, torkans och dödsskuggans land, landet där ingen färdas och där ingen människa bor?” (Jer 2:5-6)

Har du någonsin känt att du börjat glida bort från Gud? Du har kanske upplevt att det är mycket enklare att vara kristen på läger? Så var fallet även för Israels folk under Jeremias tid. Under ökenvandringen hade de fått uppleva Guds starka ledning och närvaro, ungefär som ett långt läger. Men när de väl kom fram till sin destination, det utlovade landet, kom vardagen emellan. Så småningom började de glömma bort den Gud som hade räddat dem från slaveriet i Egypten. 

Sluta inte fråga

Orsaken till att deras tro svalnade var inte att de hade vägt för- och nackdelar och kommit fram till att det inte var värt att tro på Gud. Nej, det berodde i stället på att de hade slutat att fråga: “Var är Herren?”.

När vi kommer hem från ett läger, en ungdomsgrupp eller en gudstjänst, slutar vi då att fråga var Herren är också i vår vardag?

Så kan det vara även för oss. När vi kommer hem från ett läger, en ungdomsgrupp eller en gudstjänst, slutar vi då att fråga var Herren är också i vår vardag? Om svaret är ja så vill jag uppmuntra dig att bjuda in Gud i hela ditt liv. Be till Gud för dina vänner, lyft upp dina klagomål och funderingar i bön, fråga efter hans vilja med ditt liv och tacka honom för allt gott du möter i vardagen – detta goda är från Gud!

Gud är inte liten

Om vi lever vår vardag utan att söka Gud och möter lidande utan att ropa till Gud och fråga var han är i lidandet – då blir Gud också mindre viktig för oss. Vi har då helt enkelt börjat leva som att vi tror på en liten Gud som bara finns på läger. Men, nej! Vår Gud är stor och god! Han är inte begränsad av plats och omständigheter. Därför vill jag uppmuntra dig att fråga efter honom där du är just nu. Låt honom få höra om vad du längtar efter, om din vardag, de människor du möter och dina bekymmer. Då skall du se att tron får ny kraft och att Gud blir synligare i din vardag!

Bön

Gud, var är du? Så här ser mitt liv ut just nu: (berätta om ditt liv för Gud, både det bra och det dåliga). Visa mig att du är mitt i min vardag. Amen

 

Sång: Jag vill ge dig o Herre min lovsång – Christer Hultgren

Och om sången nån gång skulle tystna
eller störas av oro och strid
Herre öppna på nytt mina ögon
så jag ser att hos dig är min frid

Jag vill göra mitt liv till en lovsång till dig,
där var ton skall en hyllning till dig bära.
Och i dagar av glädje och dagar av sorg
vill jag leva var dag till din ära.

Foto: FreeImages.com/Sias van Schalkwyk
DELA
Föregående artikelArvid hittade en ny trygghet
Nästa artikelSnittet i snön