Namn: Clive Staples (C. S.) Lewis

Född: 29 november 1898 i Belfast, Nordirland

Död: 22 november 1963 i Oxford, England

Känd som: En av de mest inflytelserika kristna författarna i modern tid.

Clive Staples Lewis föddes som andra och sista son i en kristen familj i nordirländska Belfast under slutet av 1800-talet. Som barn hade han en livlig fantasi och läste mycket böcker. Efterhand började han hitta på egna historier, framför allt om djur med mänskliga egenskaper, och så småningom började han även att skriva ner dessa. I sina tidiga tonår övergav Lewis dock sin kristna barnatro då han började intressera sig för mytologi och ockultism.

Vid arton års ålder lämnade Lewis Nordirland då han fick ett stipendium för att studera i Oxford, England. När första världskriget bröt ut kallades han dock in i kriget, men efter att ha skadats så illa så att han var tvungen att avbryta kriget fortsatte han sina studier i Oxford. Där blev han sedan lärare och träffade så småningom J. R. R. Tolkien – författaren till Sagan om Ringen-trilogin. Tolkien var katolik och under många och långa diskussioner mellan dem så drogs Lewis sakta, men säkert, tillbaka mot kristendomen och till slut kapitulerade han och konverterade till kristendomen 1931. Efter Lewis många diskussioner med Tolkien och andra personer kom apologetiken – försvaret av den kristna tron – att ligga Lewis varmt om hjärtat och han skrev många böcker i ämnet.

För Gud är ingenting omöjligt och det minsta vi kan göra är att be!

Lästips bland C. S. Lewis böcker:

– Böckerna om Narnia (skönlitteratur/fantasy)

– Kan man vara kristen? (apologetik/teologi)

– Från helvetets brevskola: studiebrev om de bästa metoderna att föra en själ till förtappelse (apologetik/teologi)

Av Lewis liv kan vi lära oss att det aldrig är kört när det gäller vänner och familjemedlemmar som tagit ställning mot den kristna tron. För Gud är ingenting omöjligt och det minsta vi kan göra är att be för dem! Vi får också vara lyhörda för Guds tilltal till oss i dessa relationer. Kanske vill Gud använda just dig för att leda någon av dem tillbaka till sig?

 

Foto:
DELA
Föregående artikelUtan facit längst bak i boken
Nästa artikelGuds löfte