Namn: Cornelia ”Corrie” ten Boom
Född: 15 april 1892 i Amsterdam, Nederländerna
Död: 15 april 1983 i Orange, Kalifornien, USA
Känd som: Gömde judar under Förintelsen.

Cornelia ten Boom, eller Corrie som hon oftast kallades, föddes i Amsterdam år 1892. Familjen ten Boom var hängivna kristna och höll alltid sitt hem öppet för människor i nöd. År 1940, när Corrie var 48 år gammal, invaderade nazisterna Nederländerna. Corrie och hennes familj var övertygade om att judarna var Guds utvalda folk, och började därför gömma judar i sitt hem, men också andra som förföljdes av nazisterna.

Fyra år senare fick nazisternas hemliga polis, Gestapo, reda på vad familjen höll på med. Den 28 februari år 1944 genomsöktes deras hus och hela familjen ten Boom greps och skickades till ett fängelse. Där dog Corries pappa. Några av hennes syskon släpptes fria men Corrie och hennes syster Betsie skickades till koncentrationslägret Ravensbrück i Tyskland. Livet i lägret var i det närmaste outhärdligt, men Corrie och Betsie var övertygade om att ingen avgrund var så djup att Guds kärlek inte var djupare. De fortsatte därför att leva ut Guds kärlek och berätta om Jesus för sina medfångar.

I december 1944 dog Betsie i koncentrationslägret. Bara några dagar senare släpptes Corrie fri. Fyra medlemmar ur hennes familj hade dött under kriget, och Corrie insåg att hennes liv var en gåva från Gud. Hon ägnade därför resten av sitt liv åt att berätta om Guds kärlek. Hon skrev många böcker, den mest kända, Gömstället, handlar om hennes familjs arbete under kriget. Under 32 års tid fick Corrie möjlighet att besöka ett 60-tal länder för att predika om Gud, ofta med betoning på förlåtelse. När Corrie dog, på sin 91-årsdag, hade hennes vittnesbörd omvänt mängder av människor till Jesus.

Corries liv var allt annat än lätt. Trots att hon förlorade många familjemedlemmar under kriget tvivlade hon ändå aldrig på Guds kärlek och omsorg. Av Corrie ten Boom kan vi lära oss att Gud alltid är med oss, trots att vår tillvaro kan kännas hopplös.

”I mörkret skiner Guds sanning som starkast.”

Foto:
DELA
Föregående artikelMål som är viktigare än andra
Nästa artikelTiden efter sommaren med Jesus