Den helige Franciskus föddes år 1181 eller 1182 i den italienska staden Assisi. Hans familj var välbärgad och som ung levde Franciskus ett utsvävande och ytligt liv. Under denna tid var Italien uppdelat i olika provinser som ofta stred mot varandra. Som en ärelysten tjugoåring begav han sig iväg för att delta i striderna. Men på vägen fick Franciskus en dröm där han uppmanades att återvända hem. Han följde sin kallelse och snart insåg Franciskus att den kom från Gud. Väl hemma i Assisi började han hjälpa de fattiga, utstötta och spetälska.

Några år senare fördjupades hans kallelse ytterligare. Franciskus fick en uppenbarelse när han hörde en predikan över Jesus ord i Matt 25:40 – uppmaningen att lämna allt vi äger för att följa honom. Franciskus klädde då sig i en enkel klädnad med rep om midjan och bestämde sig för att leva i fattigdom, egendomslöshet och kyskhet, precis som Jesus hade gjort. 

Ganska snabbt började Franciskus få sina första efterföljare och begav sig därför till Rom för att få sin order godkänd av påven. Påven godkände Franciskus enkla fattigdomsregel och Franciskanorden var ett faktum.

Franciskus vigde resten av sitt liv åt andra människor. Han blev de fattiga och utstöttas representant. Många menar att Franciskus är det helgon som mest liknade Kristus, kanske inte minst på grund av stigmatiseringen, det vill säga att Franciskus fick den korsfäste Jesus sår på sin kropp. Franciskus sista år präglades både av yttre och inre lidanden. Yttre på grund av att han blev mycket sjuk och svag, och inre på grund av splittringar som pågick inom orden. Franciskus dog den 3 oktober 1226, omkring 44 år gammal. Han helgonförklarades två år senare. 

Franciskus utstrålade Guds kärlek genom sättet han levde på. Han tömde sitt hjärta till sina medmänniskor på grund av känslorna han hade gentemot sin Herre och Frälsare. Han hade förmågan att se Jesus i allt och alla. Det är omöjligt att förstå Franciskus utan Kristus. 

“Herre, gör mig till ett redskap för din frid”

Namn: Giovanni (födelsenamn), senare Francesco och Franciskus
Född: 1181 eller 1182 i Assisi, Italien
Död: 3 oktober 1226 i Italien
Känd som: Helgon och grundare av Franciskanorden

Foto:
DELA
Föregående artikelDu som i döden älskade mig
Nästa artikelDöm inte!