Namn: Gladys Aylward

Född: 24 februari 1902 i London

Död: 3 januari 1970 i Taiwan

Känd som: missionär

Gladys Aylward föddes och växte upp i en medelklassfamilj i London i början 1900-talet. Hon fick tidigt en längtan att åka till Kina och missionera. Men när hon ansökte fick hon ett nej – språket skulle vara alldeles för svårt att lära sig för en som inte ens hade någon utbildning. Istället jobbade hon som hushållerska.

Men Gladys var övertygad om att Gud kallade henne till Kina. När hon hörde att en äldre missionär i Kina behövde en assistent, började hon spara pengarna som hon tjänade. Snart kunde hon boka en enkel tågbiljett till Yangcheng i Kina. Hon anlände till sina drömmars land i november 1932, trettio år gammal.

Missionären, Jeannie Lawson, drev ett värdshus för mulåsnedrivare som brukade passera. Värdshuset, vid namn Värdshuset åttonde lyckan, erbjöd mat, sovplats och bibelberättelser. Men bara några månader efter Gladys ankomst dog Jeannie Lawson, och Gladys tvingades fortsätta arbetet ensam.

Gladys blev kinesisk medborgare år 1936, och hon gjorde allt för att hjälpa sina nya landsmän: hon adopterade flera föräldralösa barn, ingrep i fängelseupplopp och kämpade för en förändring i fängelsen, ofta med risk för sitt eget liv. År 1938 började japanerna bomba Yangcheng, men Gladys bodde ändå kvar. Två år senare misstänktes hon för att vara en spion och då tvingades hon lämna sitt värdshus. I mars samma år flydde hon och hennes barn -– som var över hundra stycken – över bergen till grannprovinsen. Inte ett enda barn dog. Gladys var dock sjuk och svag och en vän hjälpte henne tillbaka till England. Under vistelsen i England stängde kommunisterna Kinas gränser för utomstående.

År 1958, 56 år gammal, bosatte hon sig i Taiwan. Hon startade Gladys Aylwards Barnhem, och fick snabbt över hundra barn. Här arbetade Gladys Aylward, den lilla kvinnan som inte var tillräckligt utbildad för att bli missionär, för Guds rike fram till sin död år 1970.

Mitt hjärta är fullt av lovprisning, för att någon så obetydlig, outbildad och på alla sätt vanlig, kunde användas till hans ära, för välsignelsen av hans folk i förföljda Kina.