Namn: Jean Vanier

Född: 10 september 1928 i Genève (Schweiz)

Känd för: att han startade L’Arche-rörelsen

Jean Vanier föddes i Genève med kanadensiska föräldrar. Sina unga år spenderade Jean i England, men när andra världskriget bröt ut så skickade hans föräldrar hem honom till Kanada. Han började en militär karriär och 1945 fick han ut sin officerstitel inom marinen. Trots detta så fortsatte han att be och fundera över Guds plan för hans liv. Redan 1950 sa han upp sig för att studera filosofi och teologi i Paris. Där mötte han fader Thomas Philippe, en präst som skulle komma att bli en andlig mentor och nära vän till Vanier.

Oavsett om våra brister utåt sett märks eller inte, så har vi rätten att få känna kärlek och gemenskap.

Efter en vända i Kanada återvände Vanier till Frankrike och mötte upp Thomas Philippe i den lilla byn Trosly-Breuil där denne arbetade för en institution för utvecklingsstörda män. Ledd av Gud bestämde sig Vanier för att köpa ett hus i Trosly och bosätta sig där tillsammans med två utvecklingsstörda män. Huset kallade de för ”L’Arche” (arken) och syftade på Noas ark. Kommuniteten växte och samtidigt reste Vanier världen runt och anordnade konferenser och retreater. Efter hand började det växa upp fler kommuniteter världen över. Även de tog namnet ”L’Arche” och organisationen växte. I dag består L’Arche av 131 kommuniteter spridda över mer än 30 länder och 5 världsdelar.

Grunden för Vaniers arbete är tanken att vi alla har brister som vi är tvungna att leva med, men att vi samtidigt har ett lika värde. Oavsett om våra brister utåt sett märks eller inte, så har vi rätten att få känna kärlek och gemenskap. Detta handlar L’Arches kommuniteter om. Där lever människor med utvecklingsstörningar tillsammans med volontärer och personal i en ömsesidig respekt och kärlek. En inställning även vi får ha till de människor vi möter. Oavsett vad de, och vi, har för brister.

 

Foto:
DELA
Föregående artikelI valet och kvalet
Nästa artikelGud är alltid med oss