Namn: Jeanne d’Arc
Född: 6 januari 1412 i Domrémy, Frankrike.
Död: 30 maj, 1431 i Rouen, Frankrike.
Känd som: Martyr.


Den sjätte januari 1412 fick bondfamiljen Jacques d’Arc och Isabelle Romée en dotter som fick namnet Jeanne. Jeanne växte upp i ett oroligt Frankrike – ett Frankrike som var mitt uppe i det så kallade hundraårskriget mot England. 13 år gammal började Jeanne höra en röst som vägledde henne på olika sätt – Guds röst. Gud sa bland annat till henne att befria den franska staden Orléans, som var belägrad av engelsmännen. Jeanne lydde hans röst och lyckades övertyga den franske tronföljaren Karl att genomföra detta uppdrag. Iklädd manskläder blev Jeanne, bara 17 år gammal, överbefälhavare för den franska här som i ett krigståg befriade staden.

Därefter fortsatte befrielsen av Frankrike. Karl smordes till kung och Jeanne d’Arc begav sig mot Compiégne, norr om Paris, för att befria också denna stad. Men i en mindre strid tillfångatogs Jeanne av engelsmännen och anklagades för häxeri. Jeanne försvarade sig mot alla anklagelser hövligt och ärligt, och berättade om uppdraget hon hade fått av Gud. Hennes domare trodde dock att hon var besatt av onda andar. Efter flera månader av tortyr och sjukdom förnekade Jeanne d’Arc plötsligt att hon hade hört Guds röst, men bara fyra dagar senare tog hon tillbaka denna bekännelse. Hon dömdes därför till döden. Den 30 maj 1431 brändes hon på bål, endast 19 år gammal. Hennes sista ord kunde höras genom röken och elden: ”Jesus, Jesus, Jesus”. Nästan 500 år senare, år 1920, helgonförklarades Jeanne d’Arc.

Av Jeanne d’Arc kan vi lära oss att Gud kan använda oss oavsett bakgrund och ålder. Jeanne föddes som kvinna i en fransk bondfamilj på 1400-talet. När hon bara var 17 år gammal kallade Gud henne att hjälpa till att befria Frankrike.

Vi kan också uppmuntras av Jeanne d’Arcs uthållighet. Hon pryglades under flera månader och dödades till slut för att hon följde Guds uppdrag. I Sverige kanske vi inte blir dödade för att vi tror på Jesus, men vi kan möta motstånd på andra sätt. Ibland har folk i vår närhet – klasskompisar, nära vänner eller familjemedlemmar – svårt att acceptera vår tro. Då kan Jeanne d’Arc, som lydde Gud mer än människor ända in i döden, bli en förebild och inspiration.

Citat: ”Agera, och Gud kommer att agera.”