Namn: Joni Eareckson Tada

Född: 15 oktober 1949 i Baltimore, Maryland (USA)

Känd som: Författare, sångerska och konstnär men framförallt för att hon trots sin förlamning funnit livsglädje och frid i Gud.

Joni Eareckson var 17 år. Det var den 30 juli 1967. Dagen som förändrade hela hennes liv. Hon dök. Det sa pang. Ett virrvarr av suddiga sinnesförnimmelser, men ingen smärta. Nacken var bruten.

Hon kom att tillbringa år på sjukhus, en kamp mellan liv och död. Förlamad från axlarna och nedåt och totalt oförmögen att använda sin kropp. Rädsla, bitterhet och besvikelse plågade henne. Hur kunde Gud låta detta ske? Hon som alltid litat på honom… Nu önskade hon bara att få dö.

Hon lär sig att måla, med munnen

Men så småningom finner hon allt tydligare att Gud ändå finns där och har något gott i beredskap. Denna insidans förvandling ger en ny inriktning på hennes liv. Hon lär sig att måla, med munnen, hon utvecklar sin sångröst och hon börjar skriva ner sina tankar och erfarenheter. Det blir till böcker, bästsäljare som översätts till många språk, och även film. Hon blir inbjuden att tala i radio och på konferenser, och hennes berättelse har blivit till hjälp och uppmuntran för miljontals människor.

Joni: ”Jag började se lidandet i ett nytt ljus, inte som svårigheter man måste försöka undvika, utan som möjligheter att gripa tag i – för Gud ger så mycket av sin kärlek, nåd och godhet till dem som gör det.”

Boktips: Joni, Silverstänk, Skimrande vardag, When God weeps