Namn: Lina (Sandell) Berg
Född: 3 oktober 1832 i Vetlanda
Död: 27 juli 1903 i Stockholm
Känd som: en av Sveriges mest framstående kristna dikt- och sångförfattare. Har bland annat skrivit de välkända psalmerna Blott en dag och Tryggare kan ingen vara.

Tänk dig att du som barn ligger sjuk i din säng långa stunder. Du kan inte vara ute med dina kompisar och inte gå i skola. När du växer upp mister du båda dina föräldrar innan du fyller 30 år. Du gifter dig, men ditt enda barn dör vid födseln. I en sådan situation hade man nog nästan gett upp hoppet, och som kristen frågat sig både en och två gånger om Gud verkligen fanns och om han i så fall var god. Precis så här blev livet för Lina Sandell.

Lina växte upp i Småland och var dotter till prästen Jonas Sandell. Eftersom hon inte kunde gå i vanlig skola fick pappan vara hennes lärare. I en liten hörna av pappans arbetsrum fick Lina sitta och läsa böcker. Det var dock inte bara matte och språk hon lärde sig där, hon blev även grundligt insatt i den kristna tron.

”Blott en dag, ett ögonblick i sänder, Vilken tröst, vad helst som kommer på! Allt ju vilar i min faders händer, Skulle jag, som barn, väl ängslas då?”

Redan när Lina var ung upptäckte hennes pappa att hon hade en stor talang för att skriva dikter och sånger. Från hennes ungdom har man hittat en anteckningsbok där hon har skrivit ner ett trettiotal dikter. Så småningom blev hennes skrivförmåga upptäckt och hon började skriva sånger till tidningen Budbäraren.

Efter föräldrarnas död flyttade Lina till Stockholm och började arbeta för EFS (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) med sångöversättning och författarverksamhet. Med tiden kom hon allt mer att inrikta sig på sånger och berättelser för barn och 1889 blev hon redaktör för EFS barntidning Barnens vän.

Trots att Lina fick uppleva många tragiska händelser i sitt liv tappade hon aldrig fokuset på Jesus och på allt det som hon hade i honom: trygghet, beskydd och en väg in i himmelen. Även om livet kunde kännas hopplöst ibland visste hon till vem hon skulle gå för att få hoppet tillbaka. Det fokuset får även vi ha när livet går emot oss och allt känns jobbigt och hopplöst!

Foto:
DELA
Föregående artikelJohn Wesley
Nästa artikelFrukta inte