Namn: Maximilian Kolbe (född Rajmund Kolbe)
Född: 7 januari 1984, Zdun ́skaWola, Polen
Död: 14 augusti 1941, Auschwitz, Polen Känd för: att han frivilligt tog en främmande mans dödsstraff i Auschwitz

Maximilian Kolbe föddes 1894 i Polen med tysk pappa och polsk mamma. Kolbes livsverk skulle till stor del influeras av en syn han fick i sin barndom där han accepterade att leva ett liv i renhet, men samtidigt att han skulle sluta sina dagar som martyr. Redan som 13-åring bestämde han sig för att, tillsammans med sin äldre bror Francis, flytta till Lwów, i dåvarande Österrike-Ungern, för att bli franciskanermunk.

Kolbe sjöng psalmer för de andra, uppmuntrade dem och bad tillsammans med dem.

Franciszek Gajowniczek överlevde Auschwitz och gjorde därefter till sin livsuppgift att sprida information om Kolbes offer och verksamhet i lägret. När Kolbe helgonförklarades 1982 var Gajowniczek närvarande.

Maximilian Kolbe är det enda av romerska-katolska kyrkans helgon som har haft radiolicens och spridit evangeliet via detta mediet.

Kolbe blev internerad i nazisternas koncentrations-läger Auschwitz år 1941, bland annat för att ha gömt judar. Under sommaren lyckades en fånge fly, och då beordrade kommendanten att tio interner skulle dö svält- döden som straff. En av de tio utvalda, Franciszek Gajownic- zek, skrek i högan sky: ”Hur skall det gå för min fru och mina barn? Nu får jag aldrig se dem mer.” Kolbe erbjöd sig då att ta Gajowniczeks plats, vilket han också fick.

De tio dödsdömda fångarna placerades i varsin cell. Kolbe sjöng psalmer för de andra, uppmuntrade dem och bad till- sammans med dem. Efter två veckor var bara Kolbe och tre medfångar kvar i livet; de dödades då med en giftinjektion.

 

Foto:
DELA
Föregående artikelSnacka om nyheter!
Nästa artikelLyft blicken