Möt Janna som lever i ett land med stora klyftor och inslag av oroligheter. Men hon tror att en ökad enhet mellan de kristna kan hjälpa landet framåt.

Filippinerna

Huvudstad: Manila

Befolkning: cirka 94 miljoner

Officiella språk: Filippinska och engelska

President: Rodrigo Duterte

Gränsar till: Stilla havet

Vilka religioner finns i Filippinerna?

Överlag är Filippinerna ett kristet land. Flera inriktningar inom kristendomen praktiseras men majoriteten av de kristna är romerska katoliker. Ungefär fem till tio procent av befolkningen är muslimer, främst i de södra delarna av Filippinerna. Minoriteter av befolkningen utövar buddhism, hinduism, judendom och animistiska religioner* bland ursprungsbefolkningen.

Hur är relationen mellan de olika kyrkorna/religionerna?

Relationen mellan de kristna samfunden kan i de flesta fall beskrivas som respektfull. Tyvärr finns det grupper som inte är lika toleranta mot varandra, där kyrkor öppet kritiserar, baktalar och drar varandra inför domstol. I delar av södra Filippinerna finns det spänningar mellan kristna och muslimer. Detta är antagligen resultatet av grymheter som hänt genom landets historia.

Namn: Janna Aquino
Ålder: 30 år
Bor: Manila
Sysselsättning: Advokat

I en del kyrkliga grupper behöver blivande medlemmar påpeka vad de anser är ”fel” och ”svagheter” inom den katolska kyrkan i ett försök att konvertera andra kristna. Tyvärr finns det även de grupper som utnyttjar de fattiga genom att erbjuda mat och mobiltelefoner i utbyte mot att de går med i deras religiösa grupp.

Hur är det att bo i Filippinerna?

Filippinerna är ett utvecklingsland där det finns ett mycket stort gap mellan levnadsvillkoren för de rika och de fattiga. Den filippinska ekonomin har stadigt förbättrats men dessa förbättringar är sällan något som de marginaliserade fått ta del av. Det politiska klimatet är fortfarande stabilt men både händelser inom landet och i den sydostasiatiska regionen gör att jag känner mig ganska orolig.

Hur är det att vara kristen i Filippinerna?

Jag tycker att det är svårt att vara en bra kristen i Filippinerna, fast det oftast är ganska bra tillgång till kyrkor med möjlighet att kunna delta i mässa och tillbedjan. Det finns även många kristna skolor, universitet och organisationer att engagera sig i. Därför är det enkelt att utöva sin tro men just för att det är öppet att utöva sin kristna tro är det även lätt att ta den för givet.

Det finns många trofasta och hängivna kristna i Filippinerna, men jag tror att det fortfarande finns ett stort antal människor som identifierar sig som kristna men som inte riktigt förstår vad det innebär. Ifall fler praktiserade sin kristna tro tror jag att det skulle ske en betydande samhällsförändring som skulle minska fattigdomen i landet.

Hur kan vi kristna syskon i Sverige be för Filippinerna?

Be för fred, särskilt i den sydostasiatiska regionen där regeringen, kommunistiska rebeller och religiösa extrema grupper som gör samhället osäkert. Be mot korruption. Be för sann enhet mellan alla människor i Filippinerna, speciellt mellan alla kristna, som behövs för att skapa den nödvändiga samhällsförändringen som kan förbättra livet för alla filippinier.

Be för:
      fred i den sydostasiatiska regionen
      att korruptionen i landet ska minska
      förbättrad samhällssituation i Filippinerna


*Enligt animistiska religioner är naturen besjälad.

Foto:
DELA
Föregående artikelAtt hungra inför Gud
Nästa artikelTandborstning och bibelläsning