Samhällets fokus på pengar ökar och det smittar av sig på kyrkorna. 21- åriga Jin Sakong från Ulsan i Sydkorea berättar mer om vilka utmaningar landets kristna står inför.

Vilka religioner finns i Sydkorea?

Kristendom är den största religionen i Sydkorea, följt av buddhism. Det finns också blandreligioner som har likheter med buddhismen, till exempel shamanism. Ungefär hälften av befolkningen är ateister.

Hur är relationerna mellan de olika religionerna?

Mellan de olika religionerna förekommer nästan ingen relation alls. Man håller sig för sig själv. Så är det också mellan de olika kristna kyrkorna. Jag tycker att det är viktigt att först och främst skapa en god relation mellan kyrkorna. Vi är ett i Jesus och som hans lärjungar är vi kallade att visa kärlek mot varandra. När vi kristna står enade kan vi tillsammans företräda Jesus i relationerna som vi då kan bygga med de andra religionerna.

Hur är det att vara kristen i Sydkorea?

I Sydkorea har vi religionsfrihet och man blir inte förtryckt för att man är kristen. Däremot finns det svårigheter när det gäller hur man som kristen ska förhålla sig till makt- och pengamissbruket som förekommer både i landet i allmänhet och i kyrkorna. Det här beror till stor del på att Sydkorea har moderniserats väldigt snabbt, vilket bland annat lett till ett nytt tankesätt där fokus ligger på pengar. Det sättet att tänka har de kristna dragits med i och det har gjort att kyrkan har blivit kall och tillbakalutad. Därför är det inte bara lätt att leva som kristen i Sydkorea.

Vad vill du att vi, era kristna syskon i Sverige, ska be för angående Sydkorea?

Be att Sydkoreas kristna ska vilja och våga gå emot strömmen och att människor och myndigheter ska bli mindre präglade av strävan efter mer pengar. Be också gärna för Nordkorea och situationen där. Några av oss sydkoreaner har släktingar i Nordkorea, men vi vet inte riktigt hur de har det.

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelKonstiga ord: Synd
Nästa artikelFörälskelse, romantik och … agape