Många kanske förknippar Argentina med fotbollsspelare som Maradona och Messi. Hur det är att vara kristen i landet är inte lika välkänt. Robinson Vaca, 20 år, studerar till Naturresurs- och Miljöingenjör på universitetet i Salta. Han förklarar att det kan vara svårt att vara evangelikalt kristen i Argentina, eftersom den katolska kyrkan är starkast och även nära knuten till staten. Trots att både katoliker och evangelikala är kristna, upplever han därför en viss oenighet dem emellan.

Vad finns det för religioner i Argentina?

Majoriteten praktiserar en romersk-katolsk kristen tro. På andra plats, räknat i antalet troende, är evangelikanerna vilka man kan dela in i olika undergrupper, som pingstvänner och lutheraner. Sedan finns det också mormoner, Jehovas vittnen, muslimer och judar. Min uppskattning är att ungefär 10 % av Argentinas befolkning är ateister.

Hur är relationen mellan religionerna?

Fastän den romersk-katolska kyrkan är den dominerande i landet är vi enligt lag fria att fira gudstjänst. Därför finns det stor respekt mellan de olika religionerna och de flesta accepterar, i någon mån, andras olika tro. Däremot är diskussionen hetare när man umgås i familjen eller med vänner och pratar om ämnet religion. Då försöker man försvara sin trosuppfattning och visa att de andra religionerna har fel.

Hur är det att vara kristen i Argentina?

Jag föddes i ett katolskt hem, men tillhör nu den evangeliska kyrkan. I skolan är det svåra att majoriteten har sin grund i den katolska läran. Som evangelikal så är man utanför de andra klasskompisarna. Det är den katolska läran som lärs ut, och deras högtider vi firar. Mina klasskompisar har ändå varit mycket respektfulla mot mig. Med det sagt kan jag säga att det generellt inte är så svårt som i andra länder att vara kristen. Det mest komplicerade är att bli accepterad av de du omger dig med.

Vad kan vi kristna syskon i Sverige be för?

Ni får gärna be för församlingen, för att den ska fortsätta tro på kärleken gentemot sina medmänniskor och tro på Guds kärlek. Och för ungdomarna i kyrkan – att de ska ha kraft och lust att fortsätta med de aktiviteter de gör för andras vinning.

Be också gärna för de som på olika sätt lever på gatan. Att de ska återfå sin värdighet, att de ska få mat för varje dag och för deras hälsa.

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelGläd er alltid i Herren
Nästa artikelPressen att prester