På andra sidan jorden ligger ett land där invånarna tycker att kängurur är ungefär lika exotiska som vi tycker att kossor är. Att flyga från Sverige till Australien tar nästan ett helt dygn, och tidskillnaden är så stor att det är natt hos dem när det är dag hos oss. Hur är det egentligen att vara kristen på andra sidan jorden? Vi har intervjuat Mahealani Golden, 19, född på Nya Zeeland men bosatt i Australien sedan fyra år tillbaka.

Hur är det att vara kristen i Australien?

Jag tycker inte att det är svårt att vara kristen här, men jag bor på en UMU-bas. Så vitt jag vet är det många kristna i Australien, men de flesta har jag träffat genom UMU, så det är svårt att säga om det är så överallt.

Är Australien ett kristet land eller har det, precis som Sverige, blivit mer sekulariserat (avkristnat)?

Mer sekulariserat. I skolan pratas det inte så mycket om vad man tror på, lärarna får inte prata om religion eftersom det kan uppröra någon. Men jag har fått uppfattningen att många har ärvt sin tro från föräldrarna samtidigt som de aldrig har fattat något eget beslut. De kallar sig kristna men lever inte efter det.

Vad kan vi kristna syskon i Sverige be för?

Ni får gärna be om uppenbarelse. Att människor ska inse att kristendomen inte är en etikett eller en grupp människor, utan att det handlar om ett val att ha en intim relation med den enda levande Guden. Be att folk ska se honom tydligare i det vardagliga livet.

Vad är UMU?

Ungdom med Uppgift är en internationell missionsorganisation utan anknytning till något speciellt samfund. Deras motto är ”Att lära känna Gud och göra honom känd”. UMU finns på över 1000 platser i mer än 150 olika länder.